Tongeren vandaag

Nieuws

OMD 2021

Open Monumentendag 2021 – zaterdag 11/09 en zondag 12/09

Bezoek toren OLV-basiliek en kerk 's Herenelderen

In het kader van Open Monumentendag 2021 organiseert de stad Tongeren een geleid bezoek aan de belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Het is de laatste keer dat de toren in zijn huidige staat te bezichtigen is, voor ze verbouwd wordt om permanent voor het publiek toegankelijk te worden.

“Onder deskundige leiding van een gids kan je tot aan de klokken van de beiaard klimmen”, vertelt schepen van Erfgoed Gerard Stassen. “Onderweg hoor je meer over de geschiedenis van de toren, van de bouw in de 15de eeuw tot de restauratie die binnenkort van start gaat. Je krijgt ook de kans om de automatische beiaard en de klokken die in de toren huizen van dichtbij te bekijken. Je krijgt dus een unieke blik achter de schermen van een van de bekendste monumenten in onze stad.”

Op zaterdag 11 en zondag 12 september zullen bezoekers in kleine groepjes van 6 personen de beklimming kunnen maken. Op beide dagen start er tussen 10u en 17u elk uur een rondleiding met gids.
De plaatsen zijn beperkt, op voorhand inschrijven is dan ook verplicht (via stadsarchief@stadtongeren.be of telefonisch op 012/80.00.92).
Je maakt een serieuze klim, een goede conditie en aangepast schoeisel zijn hiervoor vereist. Omwille van veiligheidsredenen zijn kinderen kleiner dan 1m40 niet toegelaten.

Naast een bezoek aan de toren kan je op zondag 12 september ook de Sint-Stefanuskerk van ’s Herenelderen en haar verborgen parels gaan ontdekken. 

Speciale aandacht gaat hierbij naar een tot nu onbekend, maar niet te min bijzonder, middeleeuws reliekschrijn

Een gids (om 11u & 14u) geeft je meer uitleg. Met een QR code ontdek je ook het onbekende, middeleeuwse reliekschrijn. De gloednieuwe publicatie krijg je gratis mee.

Meer informatie over deze activiteit op https://www.openmonumentendag.be/evenementen/rondleiding-kerk-en-presentatie-reliekschrijn-met-folder-en-qr-code.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame