Tongeren vandaag

Nieuws

OMD '22 in Jekervallei

Vandaag stond de  ‘Open Monumentendag’ in teken van duurzaamheid.  In Tongeren kon je een bezoek brengen aan de parochiekerken van Diets-Heur, Lauw en Rutten.

Door de concurrentie van de kermis was de publieke opkomst niet overweldigend. 

* In de kerk van Diets-Heur was Paul Denis vanochtend gids voor 10 personen. 

Hij mocht de grote sleutel in ontvangst nemen van parochieassistente Josiane Houben

"De kerk is het 'vingerke' van het dorp en ook de identiteit. Dit is niet de grootste kerk met een lengte van 27 m en een breedte van 9 m. Er zijn geen zijkapellen, dus is het een 'zaalkerk'.

Het doopvont is een topstuk. Je ziet o.a. een pamfluit, een afbeelding van de god Bacchus en vleugels. Deze kalksteen is afkomstig uit Metz. 

Het altaar werd gemaakt met materiaal van de preekstoel. In de zijaltaren staan O.-L.-Vrouw en de H. Donatus. Hij is afgebeeld met een bliksem. In 1894 werd een inwoner in het veld doodgebliksemd. De zijaltaren zijn opgetrokken in marmer; 'rouge royal', topmateriaal dat zelfs in het paleis van Versailles gebruikt werd. De H. Cunibertus wordt normaal afgebeeld met een duif. Hij was de raadgever van koningen, van Pepijn van Landen en van de bisschop van Keulen. 
Achteraan in de kerk staat een beeld van de H. Antonius en van de H. Gerardus Majella. 

In de buitenmuur van silex heeft gids Paul een versteende zee-egel ontdekt

In de Sint-Martinuskerk van Rutten zorgde stadsgids Luc Christiaens voor de rondleiding voor 12 personen: "Rutten telde vroeger 2 kerken: De Sint-Bartholomeus en de Sint-Martinuskerk. De huidige neoclassicistische kerk dateert uit 1844 en werd in verschillende fases gebouwd, rond de Romaanse toren". 
De kerktoren in Rutten was vrij toegankelijk en doorlopend open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. Op de eerste verdieping gaven stadsarchivaris Steven Vandewal en stadsarcheoloog Dirk Pauwels uitleg over de graffiti: "Net als voor de belforttoren van de Basiliek, willen ook hier een project opstarten om alle graffiti aan de binnen- en buitenzijde van de toren te fotograferen en te registreren. Deze toren dateert uit 1050 na Chr. en werd telkens verbouwd. 
Naast één van de ramen werd het oneindigheidssymbool in de muur gekrast". 


We sluiten af met een lezing ‘Rutten en Sint-Evermarus’ om 15 uur in de Sint-Martinuskerk van Rutten.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame