Tongeren vandaag

Nieuws

Onbekend stuk middeleeuwse stadsmuur ontdekt in garage

Aan de Luikerstraat 31, vlakbij de hoek met de Albertwal en dichtbij de Velinxtoren, staat een bouwproject op stapel dat de afbraak van een aantal bestaande garages inhoudt. En dankzij de alertheid van dhr. Marc Adams werd de stadsarcheoloog op de hoogte gebracht van het bestaan van een stuk ‘oude’ muur die wel heel erg leek op het restant van de middeleeuwse stadsmuur in de tuin van het nabijgelegen perceel.

Een terreininspectie met dhr. Adams wees uit dat hier inderdaad een onbekend stukje middeleeuwse stadsmuur is bewaard gebleven tussen de snelbouwblokken van de achterwand (afb. 1).
Eén deel van de muur is in de typische patchwork van verschillende steensoorten (silex, zandsteen, …). Het andere deel is een latere verbouwing in de vorm van een blinde of achteraf dichtgemetselde deuropening in baksteen.

Het bewaarde deel van de middeleeuwse stadsmuur in de achterwand van de garage aan Luikerstraat 31.

Het muurstuk ligt precies op de noordelijke perceelgrens, die overeenkomt met het tracé van de 13de eeuwse stadsmuur (afb. 2). Deze werd beneden aan de helling opgetrokken op de noordelijke oever van de Jeker, die in de jaren 1950 werd gedempt.

Het agentschap Onroerend Erfgoed werd ondertussen op de hoogte gebracht van de ‘vondst’. Deze Vlaamse overheidsdienst moet nl. beslissen of dit muurstuk al dan niet zal worden toegevoegd aan het reeds beschermde stadsmuurdeel met Velinxtoren.

Tongeren van 1829 met de Luikerpoort, met daarop aangeduid de locatie van het nieuwe stuk stadsmuur t.o.v. de loop van de gedempte Jeker (blauw), de middeleeuwse stadsversterking (zwart) en de bovengronds bewaarde delen hiervan die als monument zijn beschermd.

Met dank aan Dirk Pauwels voor de bijdrage.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame