Tongeren vandaag

Nieuws

Ontdek Jupiter en Juno in de Retroscoop van het Praetorium

In een boeiende ontdekking brengt de Retroscoop in het Praetorium een nieuw archeologisch juweel naar het licht: het Romeins votiefreliëf van Jupiter en Juno. Het reliëf, opgegraven in 2008 aan de Elfde Novemberwal vóór de constructie van het Aniciuscomplex, is een unieke vondst voor Tongeren.

Het prachtige stuk, dat nu de vitrine siert, portretteert de Romeinse oppergod Jupiter samen met zijn gemalin Juno. Dit is het enige reliëf van zijn soort dat tot op heden in Tongeren is gevonden, en het vertelt een verhaal van oude goden en hun betekenis voor de lokale gemeenschap.

"Binnen Tongeren versterken we voortdurend onze verbinding met ons unieke Romeinse erfgoed," verklaart burgemeester Patrick Dewael. "Als de enige Romeinse stad in België, koesteren we ons verleden en erkennen we het als een aantrekkingskracht die jaarlijks duizenden bezoekers naar onze stad en het Gallo-Romeins Museum trekt. Maar we realiseren ons ook het belang van kleinschalige initiatieven, zoals de Retroscoop, die niet alleen onze bezoekers, maar ook onze eigen inwoners in contact brengen met opmerkelijke objecten uit ons verleden."

"Als schepen van erfgoed ben ik verheugd om dit prachtige beeldhouwwerk te verwelkomen in onze Retroscoop," verklaart Gerard Stassen, schepen van Erfgoed. "Voor de bewoners van het Romeinse huis waar dit reliëf ongetwijfeld pronkte, vertegenwoordigde het wellicht de geruststellende aanwezigheid van Jupiter en Juno, de beschermers van hun huis en gezin. In zekere zin was dit een Romeinse variant van het gezegde 'Oost West, thuis best'."

De Retroscoop biedt bezoekers de kans om dit fascinerende stukje geschiedenis te ontdekken en te genieten van de rijke culturele erfenis van Tongeren. Het verhaal van één object in één vitrine biedt een unieke kijk op het verleden van de stad en haar verbinding met de Romeinse tijd.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame