Tongeren vandaag

Nieuws

Open Monumentendag 2021 rond inclusie

Vlaanderen en Nederland geven dit jaar voor de eerste keer samen het startschot voor de Open Monumentendag. Het thema van deze 33e editie is ‘Inclusief Erfgoed’.

Meer dan 50 beiaardtorens in de Lage Landen zullen simultaan om 10u het lied 'Alle kleuren van de regengoog’ van K3 spelen. Het nummer werd gekozen door het publiek.
De 33ste editie van Open Monumentendag staat helemaal in het teken van inclusie. Meer dan 400 monumenten openen hun deuren! Er zijn gratis activiteiten voor iedereen, want erfgoed is een zaak van ons allemaal.
Bezoek toren OLV-basiliek

De stad Tongeren organiseert een geleid bezoek aan de belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Het is de laatste keer dat de toren in zijn huidige staat te bezichtigen is, voor ze verbouwd wordt om permanent voor het publiek toegankelijk te worden.
“Onder deskundige leiding van een gids kan je tot aan de klokken van de beiaard klimmen”, vertelt schepen van Erfgoed Gerard Stassen. “Onderweg hoor je meer over de geschiedenis van de toren, van de bouw in de 15de eeuw tot de restauratie die binnenkort van start gaat. Je krijgt ook de kans om de automatische beiaard en de klokken die in de toren huizen van dichtbij te bekijken. Je krijgt dus een unieke blik achter de schermen van een van de bekendste monumenten in onze stad.”

Bezoekers mogen in kleine groepjes van 6 personen de beklimming maken. Tussen 10u en 17u start elk uur een rondleiding met gids. Alle plaatsen zijn gereserveerd.

Sint-Stefanuskerk in ’s Herenelderen
Ontdek de verborgen kerkparels. Een gids (om 11u & 14u) geeft je meer uitleg. Met een QR code ontdek je ook het onbekende, middeleeuwse reliekschrijn. De gloednieuwe publicatie krijg je gratis mee.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame