Tongeren vandaag

Nieuws

Opening expo in GRM

Morgen opent in het GRM de tijdelijke tentoonstelling 'Oog in oog met de Romeinen': een samenwerking van het GRM met The British Museum in Londen dat 250 unieke objecten ontleend.

Deze tijdelijke expo neemt de bezoeker mee op een ontdekkingsreis door het uitgestrekte Romeinse Rijk, in de bloeiperiode van de keizertijd. Onderweg kan je kennismaken met ooggetuigen uit alle uithoeken van het rijk en uit verschillende lagen van de bevolking. Ze vertellen over hun leven onder het gezag van Rome. Het British Museum ontleende 250 voorwerpen: van levensgrote beelden van keizers en goden, tot juwelen, wapens, fresco’s en mozaïeken.

Het Gallo-Romeins Museum voegde enkele Romeinse stukken toe uit de eigen collectie: zo zie je o.a. botfragmenten van de Tongerse dromedaris en een loden vervloekingsplaatje. Classicus Patrick De Rynck bewerkte het basisconcept: “Ik was aangedaan toen ik hier binnenkwam. Zeker over al het werk dat hier is verricht ondanks Brexit en corona”. De tentoonstelling start met een animatiefilm over de mythe van Romelus en Remus. Vervolgens is er een tijdlijn ‘van doorsnee dorp tot wereldrijk’, met een overzicht van de Romeinse veroveringen tot de periode van keizer Augustus. Centraal in de zaal worden de objecten gepresenteerd die gevonden werden in Rome en het Italische schiereiland. Daarrond meanderen de vitrines met objecten uit de toenmalige provincies. Her en der zijn citaten te lezen en te beluisteren van Romeinse auteurs. Ze zetten de bezoeker aan tot nadenken. Voor het design van de expo werd beroep gedaan op het Japan-Brusselse bureau SHSH, zij verzorgden ook de eerder tentoonstelling over Dacia.

Bezoekers moeten vooraf een tijdslot reserveren. Elk kwartier mogen tien personen naar binnen. Een ticket kost 10 euro. De tentoonstelling loopt t.e.m. 1 augustus. Vanaf september worden de voorwerpen in een Cninees museum verwacht.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame