Tongeren vandaag

Nieuws

Openingsmoment 'Dorp in de kijker' in Rutten

"

Namiddag werd er dubbel gefeest in Rutten door de Landelijke Gilde want de afdeling bestaat 125 jaar en Rutten is uitverkoren tot het Limburgse dorp in de kijker. Daar bovenop werd er het nieuwe standbeeld van 'De Zaaier' ingehuldigd (Raam). * Luc Engelborghs, voorzitter Landelijke Gilde Rutten, zorgde voor de verwelkoming: "Op 15 augustus 1894 werd de boerengilde van Rutten opgericht om de plattelandsbewoners te verenigen en voor te lichten. In 1972 werd de boerengilde vervangen door de Landelijke Gilden en bedrijfsgilden. In 1994, n.a.v. het 100-jarige bestaan, werd het monument 'De Zaaier' ingehuldigd. Het bronzen beeld werd echter in januari vorig jaar afgebroken en gestolen.
Via 'Dorp in de kijker' willen we de kleine dingen en de vele mooie gebouwen in het dorp laten zien aan de bewoners en de nieuwsgierigen van buitenaf. Verder organiseren we een optreden van De Bjètëls (15 juni), een grote dorpsbbq (14 juli) en een lichtjeswandeling (21 september): langs het parcours van 4 km zullen 8.000 theelichtjes staan". * Patrick Dewael, burgemeester stad Tongeren: "Rutten is een typisch Haspengouws dorp. De dorpskern is omgeven door velden en weiden. Het dorp ontsnapte aan de lintbebouwing. Rutten is een mooi dorp waar het goed is om te leven. Uw vereniging heeft tijdens de afgelopen 125 jaar zijn rol gespeeld in deze kleine gemeenschap".

* Peter Bruggen, Provinciaal Secretaris Boerenbond & Landelijke Gilden Limburg: "125 jaar dat is niet niks. Op 20 juli 1890 werd in Leuven 'eenen Boerenbond' opgericht. Rutten sloot 4 jaar later aan. Vroeger was het dorp onze wereld. Nu is de wereld ons dorp. Ondanks de sociale media is vereenzaming één van de grootste zorgen van deze tijd. De Landelijke gilden brengen mensen samen via allerhande activiteiten. Rutten is een prachtig dorp, uit de boekjes geplukt".

Hierna werd het nieuwe monument van 'De Zaaier' onthuld: het is ditmaal in beton vervaardigd.
Burgemeester Dewael mocht het monument dopen door een fles cava m.b.v. een hamer stuk te slaan. Hij hield er natte broekspijpen aan over, tot groot jolijt van de 100 aanwezigen.
Tot slot werd Frans Dessers (89) in de bloemetjes gezet: Hij is sinds 1956 lid van de Landelijke Gilde Rutten en was jarenlang secretaris. Vorig jaar werd 'De Witte van Freke' tot ere-bestuurslid gekroond.

Aansluitend was er een receptie in 'Hoeve De Ezelsbeek'.

"
Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame