Tongeren vandaag

Nieuws

Originele boekvoorstelling

"

Cultuurfestival MoMeNT pakte deze voormiddag uit met een heel originele boekvoorstelling.
Auteur Erik Vlaminck stelde zijn nieuwste boek ‘Een berg mens onder witte lakens’ voor in een ziekenkamer van az Vesalius. Samen met acteur Hans Van Cauwenberghe kropen ze elk in een patiëntenbed om een passage voor te lezen.

"We zondigen vandaag tegen de tijd, want de persconferentie van MoMeNT vindt pas plaats op 29 maart", opende Barbara Wyckmans. "Het thema 'tijd delen' past wel bij MoMeNT.
Een schrijver belandt in het ziekenhuis en moet daar noodgedwongen de kamer delen met een man die nooit zwijgt. Hij kan niet anders dan luisteren naar een markant levensverhaal. Hij heeft geen verweer tegen een onstuitbare woordenvloed die doorspekt wordt met een uitermate onverdraagzaam gedachtegoed dat bolster is voor een kwetsbaar bestaan. Deze roman werd geschreven in de taal die Vlaminck eigen is: een Vlaams volksidioom waarin burleske humor ernst omkadert.

Vlaminck schreef gedichten en novellen en dit is zijn 10e roman", wist Sarina Simenon (Vesalius). "Hij heeft een column in De Standaard onder de naam 'Dikke Freddy'.
"Het boek is niet echt autobiografisch. Ik heb niet in een ziekenhuis gelegen, wel een goede vriendin", vertelde de auteur. "Als patiënt moet je alle intimiteit delen en daar heb ik schrik voor. Ik baseer me op dingen die ik hoor vertellen op café of in de tram. Dat is de 'onderbuik' van Vlaanderen'.

Het verhaal gaat over een trucker die dieren vervoert, een man die over alles en iedereen klaagt. "Ik wilde hem niet sympathiek maken, maar ook niet te hard. Ik ben wel met een trucker die dieren vervoert gaan praten. Een schrijver is een stuk spiegel van de samenleving".

Vlaminck is bezig met een theaterstuk voor MoMeNT over de teloorgang van de boeren. Daarvoor gaat hij enkele weken op een Tongerse boerderij wonen. Acteur Hans Van Cauwenberghe zal de hoofdrol spelen. Het stuk wordt in de zomer van 2020 verwacht.

Het boek ‘Een berg mens onder witte lakens’ telt 213 blz. en kost 19,95 euro

‘Als schepen van cultuur ben ik natuurlijk fier dat onze eerste stad wordt gekozen door dhr. Vlaeminck om zijn laatste nieuwe boek voor te stellen. Een kleine preview op de echte start van ons cultuurfestivalmoment op 29 maart. Ik kijk er nu al naar uit om ook in kader van Moment verder samen te werken met Erik Vlaeminck, die een theatervoorstelling komt voorbereiden in de Binkelhoeve in Neerrepen. Maar daarover later meer!’ , aldus An Christiaens - schepen van Cultuur

"
Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame