Tongeren vandaag

Nieuws

PVDA Tongeren doneert voedsel aan dierenopvangcentrum

Leden van PVDA Tongeren zamelden de afgelopen twee weken dierenvoeding in. De afdeling bracht bijna 400 kilo voedsel naar het vogel-en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. “De corona-crisis heeft zware financiële gevolgen voor de dierenopvangcentra die maar een peulschil aan subsidies ontvangen. Het merendeel van hun inkomsten komen uit giften en georganiseerde activiteiten die door corona wegvallen”, vertelt Sabrina Onate y Martinez, voorzitter van PVDA Tongeren.

Tijdens deze crisis werd duidelijk dat de subsidiekraan niet voor iedereen even fel open staat. “Winstgevende giganten zoals KatoenNatie innen jaarlijks ettelijke miljoenen aan subsidies. Dit is niet meer goed te praten als je ziet dat maatschappelijk waardevolle initiatieven als de dierenopvangcentra amper iets ontvangen en bijna volledig zijn toegewezen op eigen inkomsten. De crisis heeft dit absurde systeem van oversubsidiëring van winstgevende bedrijven tegenover ‘trek je plan’ voor maatschappelijke initiatieven die financieel niets opbrengen nog maar eens op pijnlijke wijze blootgelegd,” vertelt Onate y Martinez.

De Vlaamse Regering ondernam al een eerste stap om een structurele financiering voor dierenasielen uit te tekenen. Dit mag niet bij woorden blijven. De plannen die op tafel liggen gaan echter niet ver genoeg. Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kende dit jaar al een minieme subsidie toe van amper 3.000 euro aan 80% van de centra die hiervoor in aanmerking kwamen. Dit bedrag is echter al een voorschot voor de subsidie die volgend jaar zal worden uitgekeerd op basis van strikte voorwaarden die nog worden vastgelegd in het Vlaams parlement.

Het dierenopvangcentrum vangt wilde (vogeltjes, reetjes, …) maar ook verwaarloosde en gedumpte (huis)dieren (ganzen,schildpadden, hangbuikvarkens,...) op.“We moeten voorkomen dat dieren verwaarloosd en/of gedumpt worden. Daarom vragen we de overheid ook om meer middelen vrij te maken voor het sensibiliseren, opvolgen en bijstaan van nieuwe baasjes. Zo zullen er minder dieren op zoek moeten gaan naar een nieuwe thuis en neemt het de druk af bij de dierenasielen.”

“Wij vinden het tot slot ook erg belangrijk dat ook mensen die het niet breed hebben huisdieren kunnen houden en goed verzorgen. Huisdieren zijn belangrijk voor het mentaal welzijn, tegen eenzaamheid. Zeker tijdens corona bieden huisdieren noodzakelijk gezelschap. Maar voor mensen met een klein inkomen is dierenvoeding en de dierenarts een erg grote hap uit het budget. Wij vragen daarom extra financiële ondersteuning voor mensen die het niet breed hebben. Het invoeren van een derdebetalersregeling voor de dierenarts kan voorkomen dat ze met een financiële kater blijven zitten als hun huisdier ziek wordt”, besluit Onate y Martinez.

Met PVDA streven we naar een betere maatschappij voor mens, dier en milieu", weet Sabrina Onate y Martinez,Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame