Tongeren vandaag

Nieuws

PVDA voert actie tegen afbouw van dienstverlening

PVDA Tongeren is niet te spreken over de afbouw van de dienstverlening bij de NMBS. Daarom voerde de linkse partij vanochtend actie aan het station. In Tongeren zullen de loketten in de week nog enkel open zijn van 7u00 tot 10u15 en in het weekend blijven ze gesloten. “Onaanvaardbaar”, zegt Sabrina Onate y Martinez, voorzitter van PVDA Tongeren. “Door de inperking van de openingsuren komt de kwaliteit van de dienstverlening in gedrang. Mensen die meer hulp nodig hebben moeten hun plan maar trekken? Wij vragen de NMBS te blijven investeren in dienstverlening dichtbij de mensen en dus de loketten terug dagelijks te openen.”

De NMBS wil 44 loketten sluiten in heel België en de openingsuren van 37 andere loketten in het hele land inperken. Bovenop de loketten die de afgelopen jaren al werden gesloten. Voor Tongeren heeft dit tot gevolg dat de loketten enkel nog tijdens de week open zijn van 7u00 tot 10u15 (in plaats van 5u45 tot 13u00). Tijdens het weekend blijven ze helemaal gesloten. Heb je buiten deze uren enkel cash geld of vragen over het voordeligste tarief,... trek uw plan!

“Loketten zijn belangrijk om reizigers te informeren of om oudere gebruikers en mensen die niet geboren zijn met een smartphone in de hand, te helpen. We mogen mensen met weinig digitale vaardigheden niet in de kou laten staan. Digitalisering is een goede zaak, maar mag niet worden gebruikt om banen en de sociale rol van de loketten te schrappen”, zegt Onate Y Martinez.

“De NMBS ziet de tijd waarin loketbedienden geen kaartjes verkopen als ‘dode tijd’ en ‘onrendabel’ omdat ze niet meteen geld opbrengt. Maar dat is een denkfout. Een openbare dienst heeft als doel om mensen te helpen en niet enkel activiteiten uit te voeren die geld in het laatje brengen. Een openbare dienst moet maatschappelijk rendabel zijn, niet enkel economisch rendabel. Daar betalen wij met z’n allen toch belastingen voor?”, zegt ook Gaby Colebunders, federaal parlementslid voor de PVDA.

“In plaats van loketten te sluiten, zouden ze misschien beter omgevormd worden tot informatiepunten over alle zachte mobiliteit (treinen, bussen, deelauto’s en -fietsen). Door te investeren in goede dienstverlening bij het openbaar vervoer, halen we mensen uit de auto. Niet door het af te breken. Wij vragen dan ook om de loketten terug dagelijks te openen, eventueel met een ruimere invulling. Om die eis te ondersteunen, brengen we het punt op de volgende gemeenteraad. We starten ook een petitie en zetten de loketbedienden vandaag alvast in de bloemetjes”, besluit Onate.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame