Tongeren vandaag

Nieuws

Roemeens weekend in GRM

Dit weekend staat de Roemeense volkscultuur in de schijnwerpers in het GRM. Er is live-muziek en dans. Voor verrassende Roemeense wijnen met bijpassende gerechten kunnen bezoekers terecht in Bistro Bacchus. Kinderen gaan creatief aan de slag in de unieke workshop ‘maskers maken’. Iedereen die de tentoonstelling bezoekt, kan deelnemen aan extra rondleidingen. Elke bezoeker krijgt een Roemeense geluksbrenger die daar op 1 maart wordt uitgedeeld om de lente aan te kondigen.
Radio 2 zendt namiddag om 16u live uit.

Om 15u30 waren er al 700 bezoekers de kassa gepasseerd


Muziek: Trio ‘Roma Luca’ brengt Roemeense volksmuziek, van opzwepend tot aangrijpend. Wondermooi zijn de klanken van Raluca Patuleanu, een begenadigde panfluitiste. Haar medemuzikanten brengen animo met gitaar, viool en/of accordeon.


Dans: ‘Vatra Strabuna’ komt met zeven enthousiaste dansers naar Tongeren. Zij beheersen de traditionele volksdans van hun land als geen ander.


Wijn: Roemenië is bekend voor zijn wijnbouw. De kwaliteitsvolle producten moeten niet onderdoen voor klassieke wijnlanden als Frankrijk, Spanje en Italië. Bistro Bacchus maakte een mooie selectie, ook om per glas van te proeven. Bezoekers vernemen meer over druivenrassen, domeinen en wijnstreken.


Keuken: De Roemeense keuken smaakt verrassend anders. Wat dacht je van ‘Ciorba de legume’ (groentesoep met aardappel en zure room) en ‘Friptura cu sos’ (stoofpotje met varkensvlees, tomatensaus met tijm, look en ui)? Of geniet van een schotel met een keur aan hapjes, om gezellig te delen. De Roemeense kok Mihai Voicu kwam 2 jaar geleden naar België. Hij woont in Hasselt.


Workshop: Kinderen kunnen deelnemen aan een unieke workshop ‘maskers maken’. Ze worden in Roemenië traditioneel gedragen om boze geesten mee te verjagen. Kinderen gaan aan de slag met wol, leer en lappen stof. Voor de begeleiding van deze unieke workshop komt een Roemeense expert naar Tongeren. Wie wil deelnemen moet reserveren.


Radio 2 zendt om 16u live uit van in de inkomhal

Rondleidingen: Iedereen die de tentoonstelling bezoekt, kan deelnemen aan extra rondleidingen. Die zijn inbegrepen in je toegangsticket. Professionele gidsen staan klaar om alle hoogtepunten te tonen.

Waarnemend burgemeester en schepen van Cultuur An Christiaens: ‘Roemenië is voor velen van ons een onbekend land in Oost-Europa. Het Gallo-Romeins Museum brengt daar verandering in. In de tentoonstelling ‘Dacia Felix’ ontdekken bezoekers de rijke geschiedenis van de regio. Er zijn prachtstukken te zien van Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten. Ze zijn eenmalig te bewonderen in België, in een sfeervol decor met grootse filmbeelden van de Roemeense natuur. We krijgen volop felicitaties voor onze aanpak, zowel van geschiedenisliefhebbers als van families met kinderen’.

Feestweekend Dacia Felix in het Gallo-Romeins Museum: zaterdag 29 februari en zondag 1 maart, van 11.00 tot 18.00 uur. - Meer info: www.galloromeinsmuseum.be


Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame