Tongeren vandaag

Nieuws

Rotary Tongeren schenkt orthopedische hulpmiddelen aan Parkinson contactgroep Tongeren-Z-Limburg

Deze namiddag komt contactgroep Parkinson Tongeren-Z-Limburg voor het eerst na 15 maanden terug samen. Dat gebeurt met een feestelijke zitting in de zomer in het Pliniuspark. Er zijn 50 personen ingeschreven. Ook de nationale en de Vlaamse voorzitter van VPL zijn present.

Een delegatie van Rotary is langsgekomen om orthopedische hulpmiddelen te overhandigen. De serviceclub schenkt 2 'Rollzmotions': rolstoel die kan omgevormd worden tot rollator, 2 Gerimo's: rollator uitgerust met een laser en 3 Path Finders: toestel met laser om op de schoenen te bevestigen De Path Finder projecteert een horizontale laserstraal vanaf de tip van de schoen. Hierdoor krijgt men een visuele aanwijzing waardoor de persoon geneigd is deze lijn te volgen. Ze creëren een externe stimulus die het vlot stappen triggert en het risico op vallen vermindert. Eén van de mogelijke symptomen van de ziekte van Parkinson is ‘Freezing of Gait (FoG)’. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat FoG aanzienlijk verminderd werd dankzij het gebruik van de Path Finder.

"Dit kunnen we schenken met de opbrengst van ons Kreeftenfestijn. Op 27 februari hebben we 271 kreeftenmenu's aan huis geleverd. Goed voor 4.000 euro. We hebben ook nog steun gekregen van het Rotaruy District en van NVSG (Nationale Vereniging tot Steun aan Gehandicapte personen). Dhr Vossen van Orthopedie Raes heeft ook nog eens een hele grote geste gedaan bij de aankoop", vertelde aftredend voorzitter Alexander Riskin die wordt opgevolgd door René Nassen. "Een jaar geleden had ik op een terrasje afgesproken Dr. Lambié om het te hebben over ons goed doel voor dit jaar. Mobiliteit is een basisrecht", wist Alexander.

Dr. Lambié , Vooorzitter contactgroep Tongeren-Z-Limburg en Bestuurder Vlaamse Parkinson Liga vzw dankte de gulle sponsors: "Dit is een grote geste. We zullen het materiaal heel nuttig gebruiken".

De Vlaamse Parkinson Liga telt 2.700 leden. 126 leden deden sinds 1 mei 2021 een beroep op de het Parkinson Punt: de nieuwe info- en adviesdienst van de liga. 25 contactgroepen organiseren activiteiten voor mensen met Parkinson in Vlaanderen en Brussel. Dit jaar maakt de liga 180.000 euro vrij voor wetenschappelijk onderzoek i.s.m. de Koning Boudewijnstichting. In dit moeilijke corona-jaar mocht de liga al 24.728 euro aan giften ontvangen.


Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame