Tongeren vandaag

Nieuws

Schenking familie Moors

Vorige week heeft het Stadsarchief een hele mooie schenking gekregen vanwege de familie Moors. Behalve verschillende familiefoto's, waren er ook de militaire foto's en de Tongerse herdenkingsmedaille bij van Renier Moors (1878-1938).
Renier was afkomstig uit Millen en diende in augustus 1914 als soldaat bij de vesting rond Luik. Na de val van Luik werd hij verplaatst naar Antwerpen. Toen ook Antwerpen dreigde te vallen, werd hij door zijn overste verplicht de grens met Nederland over te steken waar hij met zijn eenheid werd opgepakt door de Nederlanders. Omdat Nederland neutraal was tijdens WO I, werd hij geïnterneerd in het kamp van Harderwijk. Vier jaren lang zat hij daar gevangen en kon pas op 21 december 1918 huiswaarts keren. Hij was toen al gehuwd met Elisa Jans en woonde in Sluizen en Nerem.

De zoon van Renier, Gustaaf Moors (1903-1979), was actief tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was eerst betrokken bij de Achttiendaagse Veldtocht (mei 1940) en vervolgens als weerstander. Ook zijn echtgenote, Anna Grommen, was actief als weerstander.
Bij de schenking van de familie Moors, zitten ook twee indrukwekkende lijkredes, door andere oud-strijders uitgesproken tijdens hun begrafenis (Gustaaf overleed in 1979 en Anna in 1995).

Gustaaf was actief als partizaan waardoor hij ook een diploma kreeg vanwege de overheid van de Sovjetunie. Verschillende Tongenaren hebben dat bijzondere diploma, in het Russisch, gekregen. Interessant detail, het diploma verwijst naar de oorlog van 1941-1945. Dit komt natuurlijk omdat Rusland pas in 1941, ten gevolge van Operatie Barbarossa, in de oorlog werd betrokken.

bron: Stadsarchief

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame