Tongeren vandaag

Nieuws

Sint-Stefanuskerk 's Herenelderen

Deze namiddag kon je terecht in de Sint-Stefanuskerk in 's Herenelderen  t.g.v. Open Monumentendag. 

Gids Paul Denis vertelde gepassioneerd over de geschiedenis van dit Gotisch bouwsel dat in 1450 werd opgetrokken: "In dit kerkje ontdek je Europese geschiedenis" . 

Hij startte zijn uitleg buiten en vertelde over de verschillende steensoorten die gebruikt werden voor de bouw: o;a. silex, zandsteen uit de Condroz en Maaslandse kalksteen. "Hier zitten stenen tussen die 68 miljoen jaar oud zijn. Toen was het hier nog een zee".

De kerk onderging in 1899 en 1900 een grote restauratie/ . Toen werden er 2 zijbeuken toegevoegd. Van de 12e eeuw tot 1501 werd het kasteel bewoond door de familie van Hamal. Sindsdien tot op vandaag door de familie de Renesse. 
In het kerkportaal staan 2 immense grafstenen tegen de muur. Die bevonden zich oorspronkelijk op de kerkvloer. 

De rechtse grafsteen is van Willem van Hamal, overleden in 1279/ Het wapenschild van de Hamal heeft 5 zilveren ruiten op een rode achtergrond

en de linkse is van Arnold van Hamal, overleden in 1456. Die huwde met An de T. uit Henegouwen. Ze kregen 8 kinderen, maar Arnold verwekte nog een bastaardzoon Willem bij een andere vrouw en daarom staat An de T. niet op de grafsteen afgebeeld

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame