Tongeren vandaag

Nieuws

Skeelerroute geopend op Plinius

Vanavond is in het Pliniuspark de nieuwe permanente skeelerroute geopend.

 De route start in het Pliniuspark t.h.v. de skeelerpiste, van waaruit je de keuze hebt tussen 4 verschillende afstanden naargelang je niveau (1,3 km, 2,3 km, 8,8 km of 15,5 km)., in totaal 28 km. De permanent bewegwijzerde skeelerroute, de vijfde in Limburg, is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Rollerclub Tongeren, de stad Tongeren en Sport Vlaanderen. Deze gaat over zo veilig mogelijke wegen en heeft een goed berijdbare ondergrond, met als bedoeling om de openbare ruimte ook sportief in te richten voor de skeeleraar.

Skeeleren is terug in

Skeeleren, inline skaten ofwel het schaatsen op schoenen met een rij wieltjes eronder. Het lijkt lang geleden maar het is weer helemaal in. Het begon allemaal tijdens de coronapandemie, toen sporten en bewegen zowat de enige manieren waren om nog buiten te komen. Skeeleren won aan populariteit en via de eerste bewegwijzerde skeelerroutes, gerealiseerd in samenwerking met de steden Genk en Hasselt, kreeg de sport zijn plaats gekregen in de openbare ruimte. Vandaag komt daar in Tongeren maar liefst 28 km aan skeelerroutes bij. Wat het totaal in Vlaanderen brengt op meer 650 km aan bewegwijzerde skeelerroutes.

“We willen zoveel als mogelijk Vlamingen aan het sporten en bewegen krijgen”, zegt Tom Naômé, consulent Sportieve vrije tijd bij Sport Vlaanderen. “We investeren daarom ook in sporten die opkomend aan populariteit winnen, zoals skeeleren. Het is laagdrempelig en een goede manier om aan de conditie te werken”. Bovendien is het een sport die je buiten beoefent. Ideaal voor wie de komende lente- en zomermaanden aan sport wil doen.

Een skeelerroute in Haspengouw met wat meer uitdaging

Voor de route in Tongeren start je vanuit Pliniuspark en heb je de keuze uit verschillende afstanden naargelang je skeelerniveau. Aan de startplaats stippel je op het startbord je traject uit. Geen GPS of kaart nodig, onderweg wijzen pijltjes je de weg. Je kan natuurlijk altijd de GPX-bestanden vinden op sport.vlaanderen/skeelerroutes.

Als beginner kan je kiezen om eerst enkele rondjes op de skeelerpiste (285m) te rijden alvorens de oranje (1,3 km) of groene (2,2 km) lus te maken. De meer ervaren skeeleraar die geen angst heeft van glooiend terrein kan zich uitleven op de blauwe lus van 8,8 km. Heb je voldoende ervaring en een goede basisuithouding voor uphill en geen angst voor downhill? Dan is de rode lus de uitdaging die je zoekt. Je skate langs rustige wegen doorheen enkele van de prachtige deelgemeenten van Tongeren. Ideaal om je conditie aan te sterken en te genieten van de omgeving. Voor de skeelerroute heb je niet veel nodig behalve je skeelers, skeelerbescherming en je gezond verstand

"Midden oktober werd hier de skeelerpiste geopend, nu is er aanvullend een skeelerroute bijgekomen. Voor degenen die rondjes draaien te saai vinden, of voor zij die onze prachtige streek op wieltjes willen ontdekken zijn deze roues de perfecte oplossing. Er is gezorgd voor verschillende afstanden en verschillende niveaus met pittige touren. Het parcours is bewegwijzerd. We willen het Pliniuspark verder uitbouwen als de derde groene long van Tongeren, naast De Kevie en de Beukenberg. Dit is de ideale plek voor rustige sporten als fitness, zwemmen en skeeleren. Binnenkort wordt op het middenplein voorzien van belijning voor 6 pickleballvelden", vertelde sportschepen Patrick Jans.

 Sport Vlaanderen heeft gezorgd voor de bewegwijzering, vertelde Tom Naômé, consulent Sportieve vrije tijd bij Sport Vlaanderen. "Vandaag telt Limburg de meeste skeelerroutes: na Genk, Hasselt, Ham en Beringen is dit de vijfde. Maar Tongeren is de enige met een skeelerpiste. Hier is het parcours iets geaccidenteerder waardoor wat ervaring vereist is. Het is een glooiend parcours met pittige hellingen". 
De oranje route (1,3 km) is uitgestippeld op de skeelerpiste. De groene route (2,2 km) leidt de skeelers rond de kerk van Mulken. De blauwe route (8,8 km) loopt richting Pibo naar Piringen met onderweg de Smisberg. De rode route (15,5 km) trekt naar Haren en Jesseren met de Kolmontberg. 

Op 29 juni vindt er een skate/inline/scoot contest’ plaats op het skatepark De Motten’ van 10 tot 18u.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame

Copyright © 2024 Tongeren Vandaag