Tongeren vandaag

Nieuws

Skeletten uit Romeins graf kregen een gezicht

In 2013 werden 15 graven blootgelegd tijdens archeologische opgravingen aan de Beukenbergweg. In één graf lagen een volwassene en twee kinderen. Het hoofd van deze drie personen werd gereconstrueerd.

Het Nederlandse onderzoeksbureau ADC-ArcheoProjecten legde er een Romeins grafveld bloot. In 15 graven troffen ze skeletresten van 17 mensen aan: 12 volwassenen, waarvan 11 mannen en 1 vrouw) en 5 kinderen, waarvan 1 foetus. In 1 graf ontdekten ze het skelet van een volwassen man en twee kinderen. De man en de jongen lagen op hun buik . Het meisje lag op haar zij met haar armen om de benen van de man geklemd. Uit DNA-onderzoek blijkt dat er geen biologische verwantschap is tussen de man en de kinderen. De jongen en het meisje zijn wel broer en zus. Mogelijk gaat het hier over een nieuw samengesteld gezin en is de man de stiefvader.
De drie gezichten werden gereconstrueerd en zullen vanaf 1 mei getoond worden in de inkomhal van het GRM, waar ze gratis kunnen bewonderd worden.

De man was tussen de 40 tot 48 jaar oud en 1,67 m lang. Hij heeft altijd buiten geleefd en hard gewerkt. Hij had blauwe ogen en blonde haren. De man had een versleten wervelkolom en een breuk van een vinger en een ellepijp. Hij had vier tanden verloren. Was hij een Romein of een Belg? Was hij gladgeschoren of had hij een baard? Was het een Kelt of een Germaan? We hebben gekozen voor iemand met langere haren en een semi-Romeins uiterlijk
De jongen was 6 of 7 jaar en had bruine ogen. Hij had een mediterrane huidskleur
Het meisje was 2 tot 3 jaar. Ze had een lichtere huid en donker haar. Ze had hersenvliesontsteking. De schedel van het meisje was in heel slechte staat. Daarom hebben ze enkel 2D-beelden kunnen maken.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame