Tongeren vandaag

Nieuws

Slechtvalken basiliek

In de belforttoren van de Basiliek broeden al enkele jaren slechtvalken in een nestkast. Het koppel slechtvalken vormde zich vorig broedseizoen (2018) en bracht intussen 3 jongen groot.

Dit jaar zitten er 2 jongen in het nest. Het eerste ei werd op 28 mei gelegd. Het eerste kuiken is op 6 mei uit het ei gekropen en het tweede op 9 mei. Je kan ze via de webcam live volgen.

De slechtvalk was uit onze contreien verdwenen maar maakt sinds enkele jaren zijn comeback. De slechtvalk is de grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als ‘snelste vogel ter wereld’. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot wel 389 km per uur halen.

In 2008 installeerde de ‘Ringroep Tongeren 03’ een nestkast op de toren van de Basiliek. En dat bleek een ideale broedplek. Voor het tweede jaar op rij worden er jonge slechtvalken geboren op onze Basiliektoren.

Dit najaar plaatste de stad Tongeren 2 webcams bij de nestkast. Een camera in de nestkast, gericht op het nest zelf. De andere camera werd geplaatst bij de ingang van de nestkast.

Het is nu voor de leden van de Ringwerkgroep Tongeren 03 makkelijker om de situatie nog beter te monitoren en op te volgen. Iedere Tongenaar, maar ook natuurliefhebbers van buiten Tongeren kunnen via de webcam het wel en wee van het slechtvalkgezin mee volgen.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame