Tongeren vandaag

Nieuws

Slechtvalken terug in basiliektoren

Vogelspotters hebben ‘oude bekenden’ gespot op en in de buurt van de toren van de OLV-Basiliek.Het koppel slechtvalken vormde zich vorig broedseizoen (2018) en bracht intussen 3 jongen groot.

Patrick Jans, schepen van Milieu: “Het paar houdt zich sinds begin februari op rond de top van de Basiliek. Het koppel streek dit jaar enkele weken vroeger neer in Tongeren ten opzichte van vorig broedseizoen. Het koppel vormde zich vorig broedseizoen en heeft de nestlocatie toen al uitgetest. De slechtvalk was uit onze contreien verdwenen maar maakt sinds enkele jaren zijn comeback.”
De slechtvalk is de grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als ‘snelste vogel ter wereld’. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot wel 389 km per uur halen. In 2008 installeerde de ‘Ringroep Tongeren 03’ een nestkast op de toren van de Basiliek. “En dat bleek een ideale broedplek”, zegt schepen Jans. “Voor het tweede jaar op rijworden er jonge slechtvalken geboren op onze Basiliektoren.”
De leden van de Ringwerkgroep Tongeren 03 blijven de situatie opvolgen en hopenop een even succesrijk broedseizoen als in 2018. Slechtvalken beginnen met hun paring tussen de 30 en 45 dagen vooraleer ze eieren leggen. Om de 48-72 uur leggen ze 1 tot 4 eieren. Intussen gaat de paring door tot het laatste ei gelegd is.
“Wie de slechtvalken live wil zien, kan dat op zondag 28 april, vanaf de observatiepost op het Vrijthof, vlakbij de ingang van het Teseum. De leden van de Ringgroep Tongeren 03 zijn dan aanwezig van 14 tot 16 uur.
“Kom de natuur ontdekken in het hartje van onze binnenstad. De ideale uitstap voor het hele gezin. Kom je met dan fiets? Dan krijg je er leuke attentie bovenop. Heeft u een verrekijker of telescoop? Breng die dan zeker mee”, besluit Patrick Jans

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame