Tongeren vandaag

Nieuws

Smaakvol belevingsparcours in GRM

PROEF HET VERRE VERLEDEN
SMAAKVOL BELEVINGSPARCOURS VOOR HET HELE GEZIN

Deze zomervakantie is het Gallo-Romeins Museum extra aantrekkelijk voor gezinnen. Ouders en kinderen beleven samen het verre verleden … ‘al proevend’. Er zijn twee parcours uitgezet in de tentoonstellingszalen: één voor kinderen tussen 4 en 8 jaar oud, een tweede voor jongeren tussen 9 en 12.
Gewapend met een prachtig vormgegeven instructieboekje – met tekeningen van Stijn Claes - verkennen ouders en kinderen het museum. Ze maken een reis door de tijd. Op hun pad ontmoeten ze neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen. Samen ontdekken ze wat er gegeten werd in die lang vervlogen tijden.

In elke zaal voeren de kinderen allerlei opdrachten uit. Die zijn gekoppeld aan objecten die een verhaal vertellen over voeding. Bijzonder is dat er volop kan geproefd worden. Op het museum-menu staan o.a. zaden en pitten, gepofte spelt, zoutige vissaus en gedroogde dadels. De opdrachten en proevertjes helpen de kinderen om zich in te leven in het verre verleden.

Aan het eind van de tocht doen de ouders een smaaktest met hun kinderen. Ze ontdekken hun ‘smaakprofiel’. Eenieder krijgt een smaakvol cadeautje mee naar huis. Het project zet de gezinnen ongetwijfeld aan om te reflecteren over hedendaagse eetgewoonten.

Schepen van cultuur An Christiaens: “Dit is een project om duimen en vingers bij af te likken. Het kadert in ‘Schatten van Vlieg’, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap om families op een laagdrempelige manier vertrouwd te maken met cultuur. Gezinnen zijn een belangrijke doelgroep voor het museum. Elke vakantieperiode verwelkomen we hen met een kwaliteitsvol programma.”

Burgemeester Patrick Dewael: “De zomervakantie staat in Tongeren altijd garant voor culturele hoogtepunten. Er zijn het cultuurfestival MoMeNT, het recent heringerichte Teseum met zijn archeologische site en uiteraard het Gallo-Romeins Museum. De proeftocht voor kinderen is één van de vele nieuwe initiatieven in het Gallo-Romeins Museum, je kan als het ware het verleden komen proeven. We bieden die overigens ook in het Frans aan gezien er veel interesse is van gezinnen uit de regio Luik om onze stad te komen bezoeken.”

Praktisch:

van 29 juni tot en met 1 september, telkens van 10u00 tot 18u00, uitgezonderd maandagen
Doelgroep: gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar

Deelnameprijs: inbegrepen in de toegangsprijs van het museum - 1 euro/kind

Niet nodig te reserveren
Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame