Tongeren vandaag

Nieuws

Kermisspel ‘Smoutebollen en kermiskoers van Zussen tot As’

Erfgoed Tongeren werkte in 2020 mee aan een spel rond Limburgse dorpskermissen i.s.m. de erfgoedactoren Erfgoed Haspengouw, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, het Limburgs Volkskundig Genootschap, Heemkunde Limburg, Lanaken en Hasselt.

Het spel ‘Smoutebollen en kermiskoers’ is ontworpen voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het is een spel over de tradities, attracties en verhalen van Limburgse dorpskermissen doorheen de geschiedenis. Het geeft kinderen inzicht in de betekenis en evolutie van dorpskermissen in Limburg, wakkert interesse in erfgoed aan en laat hen nadenken over maatschappelijke veranderingen.

Waarover gaat het spel?

De spelers werken samen met kermiskraamster Odette Pret om baron Kris Von Domper te verslaan. Hij wil alle dorpskermissen doen verdwijnen zodat iedereen naar zijn eigen grote kermis komt. Gelukkig biedt kermiskraamster Odette Pret weerstand. Zij wil dat de Limburgse dorpskermissen blijven bestaan. Het is aan de spelers om samen met haar te vechten voor het voortbestaan van deze dorpskermissen.

Meer informatie over het spel kan je vinden via: https://kermis-in-limburg.be/kermisspel/

Alle Tongerse basisscholen hebben deze week het spel ontvangen. Je kan het spel ook ontlenen in de bibliotheek van Tongeren of bij Erfgoed Tongeren.

In elk van de Limburgse gemeenten komt het verhaal van een dorpskermis aan bod: voor Tongeren is dat Sluizen:


Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame