Tongeren vandaag

Nieuws

Sociaal Wonendag bij WOONZO

Vandaag, op de 'Sociaal Wonendag', worden er 50 bijzondere deuren van duurzame, innovatieve projecten en erfgoedpareltjes voor je opengezet. Van architecturale pareltjes over technische hoogstandjes tot indrukwekkende werven.

In Tongeren doet WOONZO mee met het project 'Paspoel Anders'. Bezoekers krijgen tot 17u de kans om het ‘oude’/het bestaande, de werf en het ‘nieuwe’ te zien. Ze worden verwend met een drankje.


Voorzitter Eddy Manet zorgde voor de verwelkoming: "Ik zou alle medewerkers van Woonzo willen bedanken om deze opendeur op relatief korte termijn te realiseren. Met 'Paspoel Anders' wilden we de minpunten uit het project aanpakken. De leefbaarheid van de wijk zou een zeer belangrijke rol krijgen. Sociaal wonen is veel meer dan bakstenen alleen".

Directeur Inge Gaublomme: "100 jaar sociaal wonen betekent 100 jaar kwetsbare gezinnen een thuis geven en zorgen voor warme en verbonden buurten. Dat sociale huisvesting nog steeds broodnodig is merken we bij Woonzo elke dag. Er staan vandaag 848 kandidaten op onze wachtlijsten. En ook al realiseerden wij de voorbije jaren 186 nieuwe, bijkomende woongelegenheden, nieuwe projecten blijven noodzakelijk. Woonzo is trots op ál haar werven en projecten. De klemtoon in de panden wordt gelegd op duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Woonzo (toen nog Tongershuis) werd opgericht in 1922, dus ook bijna een eeuw geleden. Elke medewerker is een puzzelstukje van het Woonzo team, en samen doen we elke dag ons best om de sociale huisvesting in Tongeren, Borgloon, Riemst, Heers en Voeren een warm gezicht te geven".


Woonzo-architect Marnik Croux gaf een presentatie over de historiek van Paspoel Anders: "De bouwvergunning werd afgeleverd op 6/12/2013. Fase 1 (ondergrondse parking + 70 app.) startte op 09/05/2016 en was klaar op 01/06/2018.
Fase 2 (toren met 38 app) is gestart op 17/09/2018 en loopt tot april 2020.
Fase 3 (toren met 62 app.) start nadat Blok 6 is gesloopt
Fase 4 (laagbouw met 22 app) moet tegen mei 2023 klaar zijn.
Woonzo verhuurt 1.175 woningen in Tongeren en, Riemst, Heers, Borgloon en Voeren. Er staan vandaag 848 personen op de wachtlijst. De wachttijd bedraagt 2 tot 6 jaar. De huurprijs ligt laag (max. 723 euro): 27% betaalt minder dan 200 euro per maand.

Voor Paspoel Anders werd een wedstrijd uitgeschreven. Hierop reageerden 122 kandidaten. Uiteindelijk werd gekozen voor het project 'Tuinwijk': 3 torens (8 hoog) en een laagbouw, met open karakter. Dit project is in Londen en in New York in de prijzen gevallen.


Deze maquette is pas terug uit New York


Bezoekers krijgen hier vandaag de kans om appartementen uit het ‘oude Paspoel 2’ te zien, om door een nieuw appartement -dat gebouwd werd in de eerste fase- te wandelen, en ze kunnen ook de 2de fase van de werken aanschouwen.Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame