Tongeren vandaag

Nieuws

Stad wint publieksprijs BeGEO

De stad Tongeren heeft de BeGEO award publieksprijs gewonnen met het project ‘ DIY GIS voor lokale overheden’. BeGEO, is hét nationaal congres rond geo-informatie waar zowel de overheid, de privésector als de onderzoekswereld vertegenwoordigd zijn. De prijs wordt toegekend aan innoverende en originele projecten die een impact hebben op de 'geo-wereld',
Sinds verschillende jaren worden de website http://www.geheugenvantongeren.be en ook deze blog ondersteund door Vicky van de GIS-dienst van de stad. Projecten zoals de digitalisering van de primitieve kadasterkaarten, het op kaart zetten van de afgebrande huizen in 1677, enzovoort, waren mede dankzij haar niet mogelijk geweest.

Maar, dat zijn niet de enige apps die ontwikkeld werden. Zo creëerde bijvoorbeeld de groendienst een app om snel monumentale bomen op kaart te zetten. Al deze kaarten en apps zijn te raadplegen op https://www.gis3700.be/Geoloket/  De sportdienst brengt al fietsend met een app op het stuur, de mountainbikeroutes en paaltjes in kaart. De technische dienst volgt dit op en voert eventuele herstellingen uit.

Reden dat we dit werk even van ons uit in de bloemetjes willen zetten, is dat de stad Tongeren met dit initiatief de BeGEO-award publieksprijs heeft gewonnen. De prijs, die wordt toegekend aan innoverende en originele projecten die een impact hebben op de 'geo-wereld', werd uitgereikt door Ingrid Vanden Berghe de administrateur-generaal van het Nationaal geografisch Instituut.

Het project van de stad is een concept waarbij de verschillende stadsdiensten aan de hand van op maat gemaakte geografische applicaties zelf aan de slag gaan met hun data. Dit jaar werden er een heel aantal specifieke apps ontwikkeld.

"Alles gebeurt ergens. Locatie is een cruciale parameter binnen de digitalisering. De stadsdiensten krijgen veel data te verwerken die belangrijk zijn voor de interne werking en in de dienstverlening naar de burger toe.

Om dit optimaal te laten verlopen, gaan we met eigen opgestelde geografische applicaties aan de slag. Via een smartphone of tablet kunnen de diensten hun data beheren, ook als ze onderweg zijn.

Op deze manier kan er eenvoudig, snel en geautomatiseerd gewerkt worden.

Vb. De groendienst heeft een app op de gsm om monumentale bomen snel op kaart te zetten.

Ze kunnen de waarde kiezen, een foto nemen, soort en omtrek meegeven.

Al deze info komt op de juiste locatie op kaart. Hier kunnen ze dan verder mee aan de slag.

De sportdienst brengt al fietsend met een app op het stuur, de mountainbikeroutes en paaltjes in kaart. De technische dienst volgt dit op en hersteld de palen.

De jaarmarkt is een bijzondere gebeurtenis. Hiervoor kan je een tafel reserveren. Sinds dit jaar kan dit online via een formulier. De dienst economie volgt dit op", weet Vicky Verscheijden.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame