Tongeren vandaag

Nieuws

Stadspark de Motten ingehuldigd

De werken aan de grootste Tongerse werf ooit hebben 2 jaar geduurd. De sluis aan de Motmolen werd deze namiddag geopend en voortaan stroomt de Jeker over een lengte van 1.095 m door het vernieuwd stadspark de Motten.

Elke Bertrand mocht de vele honderden toeschouwers verwelkomen en de sprekers aankondigen: "Stadspark de Motten heeft een ware metamorfose ondergaan om de Jeker hier terug te laten stromen"

Burgemeester wnd. An Christiaens: "Wat een dag voor Tongeren! Het lange wachten wordt beloond. Het dempen en inbuizen van de Jeker in de jaren vijftig noemen we vandaag een ‘historische vergissing’. En die vergissing wilden we rechtzetten. Het terug in beeld brengen van de Jeker paste in onze integrale visie op waterbeheer, waarbij we water dichter bij de Tongenaren willen brengen. Er moeten nog een aantal dingen gebeuren en dan wordt dit park groener""

Schepen Guy Schiepers (Openbare Werken): "Dit is een prachtige dag voor Tongeren. Wie had kunnen denken dat deze omgeving er vandaag zo uit zou zien? Normaal duren zulke werken 12 jaar. Hier werd dat in 5 jaar gerealiseerd. Alles is efficiënt verlopen. Patrick Dewael heeft het plan indertijd op de agenda geplaatst". Schiepers bedankte de omwonenden voor hun geduld en de last die ze hebben ondervonden: "Maar nu kunnen jullie van op de eerste rij genieten van een prachtig uitzicht";

Normaal zou minister Koen Van den Heuvel langskomen, maar hij moest aanwezig zijn op de onderhandelingen in Brussel.
Katrien Smet (VMM) mocht zijn speech brengen): "De Jeker werd in de jaren '50 uit Tongeren verbannen want die was ontaard in een open riool. Inmiddels heeft de VMM sterk ingezet opo de verbetering van de waterkwaliteit en daardoor kunnen we het water terug tot bij de mensen brengen. Vanaf nu is het aan jullie om de Jeker en het stadspark te doen openbloeien".

Burgemeester Patrick Dewael mocht, samen met de drie sprekers, op de symbolische rode knop drukken waardoor het water in de nieuwe bedding begon te stromen

De stad had gezorgd voor allerlei animatie voor deze feestelijke opening van het vernieuwde stadspark: Straatartiesten, workshops, complimentenfeestjes, fietsgraveren, streetdance, springkastelen….

Je kon zelfs vanuit de skywatch op 50 meter hoogte het resultaat van de werken aanschouwen

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame