Tongeren vandaag

Nieuws

Sterk jaareinde voor GRM

Het Gallo-Romeins Museum bereikte in 2019 106.180 bezoekers. Dat zijn er 31.000 meer dan in 2019 (+ 41 %). Ook tijdens de kerstvakantie was het er aangenaam druk. De reacties van de bezoekers op de lopende tentoonstelling Dacia Felix zijn unaniem lovend.

Waarnemend burgemeester en schepen van cultuur An Christiaens: ‘We blikken tevreden terug. Meer dan 106.000 bezoekers is een knap resultaat. Zowel de eigen collectie als de tijdelijke tentoonstellingen werden frequent bezocht. Bezoekers vinden ‘Dacia Felix’ één van onze mooiste exposities ooit. Ze melden dat spontaan aan onze onthaalmedewerkers.’

Extra activiteiten en programma’s rond de eigen collectie

In 2019 zette het museum volop in op kwaliteitsvolle gezinsvriendelijke activiteiten, gekoppeld aan de permanente tentoonstelling. Vooral in de vakantieperiodes vonden families hun weg naar het museum. In de zomervakantie en de kerstvakantie liep er een ‘Proeftocht’. Duizenden bezoekers ontdekten wat er bij neanderthalers, Kelten en Romeinen op het menu stond.
Evenementen als Erfgoeddag en Supergids!, de lezingenreeks Spraakwater, de samenwerking met dynamische organisaties als Pentagoon Academie, het Tongerse stadsfestival MoMeNT, B-Classic en PXL Mad Faculty maakten dat het museum ook in 2019 een gevarieerd publiek bereikte.
In de zomer van 2019 werd een topstuk toegevoegd aan de permanente tentoonstelling: een muurschildering van Bacchus, de god van de wijn.

Een sterk uitgebouwde werking voor schoolgroepen

Voor schoolgroepen is en blijft het Gallo-Romeins Museum een vaste waarde. Het programma-aanbod is gevarieerd en wordt continu vernieuwd. In het voorjaar van 2020 start een nieuwe workshop: Archeoloog@work. Het museum richt zich op kleuters, leerlingen lager onderwijs, jongeren uit het middelbaar onderwijs en studenten. In 2019 kwamen er zo’n 30.000 bezoekers naar het museum in schoolverband.

Kwaliteitsvolle tijdelijke tentoonstellingen voor een gevarieerd publiek

Zowel de permanente tentoonstelling ‘Stonehenge – Voorbij het mysterie’ (tot 21/4/2019) als de lopende expositie ‘Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië’ (vanaf 19/10/19) lokten extra bezoekers naar Tongeren.
Dacia Felix is deel van het kunst- en cultuurfestival Europalia. De bezoeker maakt een reis door het verre verleden van Roemenië. Er zijn topstukken te bewonderen van zes culturen uit de oudheid: Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten. De objecten zijn verbluffend en eenmalig te zien in België. Grootse filmbeelden en interactieve applicaties maken de tentoonstelling tot een ervaring, zowel voor volwassenen als voor kinderen. De audioguide is inbegrepen in de toegangsprijs.
De tentoonstelling bereikte in 2019 al 13.750 bezoekers. Ze loopt nog tot en met de paasvakantie.

Waarnemend burgemeester en schepen van cultuur An Christiaens: ‘Ook 2020 kondigt zich beloftevol aan. In het najaar opent een grote overzichtstentoonstelling over de Romeinse cultuurwereld, met topstukken van het British Museum.’

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame