Tongeren vandaag

Nieuws

Terug kermis in Henis

Na een afwezigheid van meer dan 20 jaar wordt er dit weekend terug echt kermis gevierd in Henis. Aan het Meircafé staan er zes kermisattracties opgesteld: een draaimolen (carrousel), een viskraam, een schietkraam, een kraam met blikken omver te gooien, een trampoline en een kraam met hamburgers en hotdogs

 Het initiatief voor Henis-kermis is tussen pot en pint ontsproten bij enkele dorpelingen: Kris Cuypers, Eddy Snellinx en Jan Snellinx.  
"Toen we met het voorstel afkwamen, verklaarden ze ons gek, maar het is ons toch gelukt", vertelt Kris. "Gelukkig hebben we vrij snel een aantal kermisattracties gevonden. Nu maar hopen dat het goed weer is". 

De kermis opent vrijdag om 15, dan is de school uit. Zaterdag en zondag om 14u. Omdat de Rode Duivels maandag hun eerste EK-match spelen, wordt het kermisweekend met een dag verlengd.

 De dorpskermissen zijn aan 't uitsterven. Volgens de foorkramers zijn er verschillende oorzaken: "Op elk pleintje worden er tegenwoordig bomen geplant, bloembakken neergepoot of trappen aangelegd. Kijk maar naar Piringen, Vreren en Nerem. Hierdoor blijft er geen ruimte meer over voor een kraam van 12 meter. De kindermolen blijft de trekpleister, zonder moelen is het geen kermis", weet Alex Binasco. Hij is al de vierde generatie in zijn familie van  'forains' en heeft de kermiswereld zijn veranderen: "Vroeger waren we één grote familie, tegenwoordig is het ieder voor zich. De corona heeft ook veel kapot gemaakt. We hebben jarenlang moeten opboksen tegen de concurrentie van de pretparken, maar die zijn vandaag zo duur, dat de mensen terug voor een kermis kiezen.". Volgens Chris Decrae. wil de jongere generatie het beroep niet voortzetten: "Het is een heel speciaal leven. We doen 25 à 30 kermissen per jaar. Maar 70 procent van ons werk gebeurt achter de schermen en dat zien de mensen niet als we 's nachts alles weer moeten afbreken en vervoeren. Een eetkraam ligt eigenlijk nooit stil. We hebben zelfs een vraag gekregen van een collega uit Westerlo en uit Scherpenheuvel om het hier in Henis komen te proberen". 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame