Tongeren vandaag

Nieuws

Tijs Posen maakt fotoboek over Rutten

Tongenaar Tijs Posen heeft een lijvig fotoboek gemaakt. De presentatie vond vanavond plaats in cc de Velinx. Directeur Johan Wouters heette de talrijke aanwezigen (merendeel Ruttenaren) welkom: "Het is altijd fijn om talent te ondersteunen, zeker wanneer het iemand plaatselijk is en dan ook nog meer wanneer het onderwerp over

Tongeren handelt".
Alain Collette, voorzitter van het KLGOG, mocht cultuurschepen Christiaens vervangen: "Dit is een liefdesverklaring van Tijs aan Rutten. Hij stamt uit een kunstzinnige familie. Zijn vader en broer zijn allebei architect. Tijs studeerde aan de KHLim in Genk. Hij is fotograaf en filmmaker. Rutten is een typisch Haspengouws dorp met een beschermd landschap en een lange geschiedenis. Hier werden Romeinse villa's en 2 tumuli opgegraven. De aarde is er doordrenkt met bloed door de veldslagen. Dè Willem van Oranje was leenheer van Rutten. Het dorp heeft monumenten als de Torenburcht en het kasteel van Hamal. Hacco is een historisch figuur. Rutten heeft verbondenheid met Evermarus. Sinds 1628 wordt op 1 mei het mysteriespel opgevoerd. Volgens mij gaat dat al veel verder terug in de tijd"

Auteur Tijs vertelde hoe het boek tot stand is gekomen: "Drie jaar geleden werd ik door het feestcomité gecontacteerd om een film te maken over het Evermarusgebeuren (processie en martelarenspel). Zo heb ik het dorp leren waarderen en bewonderen. Dus heb ik zelf voorgesteld een fotoboek te maken. Rutten is een ideaal onderwerp. er wonen sympathieke mensen. Het is een landelijk dorp, het grootste van Tongeren,en het ligt dichtbij. Bij mooi weer kon ik dus snel even langsgaan
. Normaal zou het boek vorig jaar op 1 mei klaar zijn..... Het is niet enkel aan Rutten-mei gewijd, maar ook aan het boerenleven. Zij zijn afhankelijk van de natuur. Ik heb bewondering voor de boeren van Rutten. Ze zijn nog met twaalf. Dit boek heeft me vriendschappen opgeleverd, kennis en inzicht.

Johan Vandenbosch zorgde voor de selectie van de foto's en de layout. Hij moest 304 foto's kiezen uit 1100 foto's. Vader Jan Posen zorgde voor de gedichten in het boek.

'Rutten' kost 49 euro. Het boek is te verkrijgen bij de auteur (Kielenstraat), bij Standaard boekhandel (Maastrichterstraat), bij Grimm in Hasselt en bij Malpertuus in Genk. Op 1 mei wordt het ook in Rutten verkocht.
De 30 foto's die nog tot eind april in de foyer van de Velinx hangen, zijn ook te koop bij Tijs


Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame