Tongeren vandaag

Nieuws

TNT brengt 'Adieu, Monsieur Haffmann'

TNT zet met ‘Adieu, Monsieur Haffmann’ (van Jean-Philippe Daguerre) een première voor België op de planken in cc de Velinx.

"Het stuk is gebaseerd op waargebeurde feiten. het handelt over een kunstroof door de Nazi's in Parijs. Het is een serieus onderwerp, maar heel luchtig gebracht en met veel humor", weet regisseur Didier Winants.

Parijs 29 mei 1942: de Duitse Nazi-bezetter heeft zonet verordend dat alle Joden voortaan een gele ster moeten dragen. Joseph Haffmann - Joods juwelier - heeft nog maar pas zijn gezin veilig ondergebracht in Zwitserland maar voelt de bui al hangen. Hij vraagt daarom aan zijn Franse bediende Pierre Vigneau om de winkel over te nemen zolang de oorlog aanhoudt. Pierre gaat akkoord op één voorwaarde…

Naast een sterk verhaal, is ook de historische context van belang. De Joden werden inderdaad op 16-17 juli 1942 samengedreven in ‘le Vélodrome d’Hiver’ voor deportatie en de figuur van Otto Abetz, die tevens ten tonele verschijnt, was effectief de nazi-ambassadeur van Hitler in het bezette Parijs. Vertrekkend van deze sterke situatie toont de auteur ons het dagelijkse leven van de Fransen tijdens de bezetting. Geen helden of collaborateurs, maar mensen die in woelige tijden proberen te overleven in de “grijze zone”.

Het stuk kaapte in 2018 vier Molières weg!

Cast:

Luc Maes, An Darcis, Thibault Winants, Fabienne Timmermans, Tom Moors, Sinne Baeten

Opvoeringsdata:
22- 23 - 24 - 25 november & 5 - 6 - 7 december
(Telkens om 20.30uur stipt!)

Op zaterdag 7 december zal de auteur/regisseur/acteur Jean-Philippe Daguerre de vertoning persoonlijk bijwonen

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame