Tongeren vandaag

Nieuws

Unieke fresco in GRM

In het GRM is vanaf nu een zeer unieke muurschildering te bewonderen. Die werd ontdekt tijdens archeologische opgravingen (2006) in de Kielenstraat, n.a.v. de verbouwing van het Gallo-Romeins Museum.  

Waar nu het Gallo-Romeins Museum staat, woonden blijkbaar 1800 jaar geleden de rijkste ‘Tongenaren’.  

De fresco die werd ontdekt, bevond zich op de wand van een binnenkoer van een immense luxueuze stadswoning. De fresco is zowat 2m² groot. Dat maakt hem uniek in NW-Europa! De muurschildering stelt Bacchus voor, de Romeinse god van de wijn, gedragen door een grote kat (luipaard). 

Tijdens de opgravingen kwamen o.a. fragmenten van luxueuze muurschilderingen aan het licht. Een belangrijk paneel liet het museum de afgelopen jaren restaureren. De voor onze regio erg zeldzame schildering is voortaan te zien in de permanente tentoonstelling.

In één van de afvalkuilen werd een altaartje in Franse kalksteen gevonden. Het is tijdelijk te bewonderen in de inkomhal van het GRM. 

De resultaten van de opgravingen zijn gebundeld in een wetenschappelijke publicatie die vanaf nu beschikbaar is in de shop van het GRMMorgenavond om 20u geeft archeoloog Petra Driesen (Aron bvba) een lezing in het GRM over de belangrijkste resultaten van de opgravingen in de Kielenstraat

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame