Tongeren vandaag

Nieuws

Vergadering groepsleidingen Kroning

Vanavond was er in de feestzaal van Viio (College) een vergadering voor de groepsleidingen van de Kroningsfeesten van juli 2023

Voorzitter Peter Severijns zorgde voor de verwelkoming: "Alle groepsleidingen in één zaal en zonder mondmasker. Dat is geweldig. We zijn nog 21 maanden verwijderd van de volgende Kroningsfeesten. Sinds de vorige vergadering is er heel wat gebeurd, ondanks de moeilijke start".

De Deken mocht zijn Kroningsgebed voorlezen: "Dit is een avond van verbinding met elkaar". De deken maakte reclame voor de geloofsavond die op 16 november doorgaat in de Basiliek.

Peter Bruggen overliep de werking van het kroningscomité sinds oktober 2020: "Er zijn 14 vergaderingen geweest, waarvan 12 digitaal. We zijn nog op zoek naar een doek om elke groep aan te kondigen. 

In het voorjaar 2023 zal het processiebeeld opnieuw een rondgang maken langs alle dorpen, woonzorgcentra en het ziekenhuis. We trekken ook naar het dekenaat en brengen een bezoek aan de zondagskerk in Hoeselt, Bilzen, Riemst en Voeren.
Het parcours voor de ommegangen is al klaar. We gebruiken hetzelfde als in 2016, behalve op de dinsdagavond, want toen liepen de deelnemers door mekaar op de Leopoldwal.
We hebben al contact gehad met de tribunebouwer, dezelfde van 201.
We hebben de muziek in zijn totaliteit bekeken. De Harmonie Ons Verlangen in Beverst heeft toegezegd.  Ze zullen ook weer melodieën brengen op het podium na de processies.
De muziek wordt besproken met de groepen: nieuwe liederen? andere opname nodig? De opnames zullen in het najaar 2022 plaatsvinden . De tekst van het themalied is klaar. Luc Ponet zorgt voor de muziek. 
 We zoeken nog hoe we het geluid meer op mekaar kunnen afstemmen in de processie. Hier hebben we nog geen oplossing voor gevonden. 
We hebben overleg gehad met de burgemeester en de Algemeen Directeur. Er is een hele bundel opgesteld: over promotie, parkings, politie, brandweer,.... Eind oktober volgt een ebspreking met de diensthoofden.
Er zijn afspraken gemaakt met de Toeristische dienst: ze zullen promotie voeren in Tongeren en in Vlaanderen. We moeten allemaal zelf ambassadeur zijn van de Kroning!

We voeren promo in het centrum via schermdoeken die we plaatsen waar grote werken bezig zijn: o.a. aan het Stadhuis, in de Maastrichterstraat en de toeristische dienst . Er staan reclamepanelen in de Hemelingenstraat, aan de Moerenpoort en een reclamebord aan alle invalswegen. Er is promomateriaal beschikbaar: sticker, een algemene folder in 4 talen, een affiche, een kroningspen (huis Boulet) en een kroningslatje (verdeeld in alle basisscholen). We hebben rol-ups om uit te lenen en achteraan in de Basiliek wordt de kroningsfilm getoond. 

Voor de financiën zoeken we nog sponsors. Vijf serviceclubs staan in voor de kledijtoeslag. De eerste zondag van de maand is er een omhaling in de Basiliek. Op de kroningswebsite vind je nieuws, de historiek, een webshop en de voorstelling van elke processiegroep. 
De kroningsnieuwsbrief telt al 900 leden. 

Volgende week verschijnt het 'Kroningsmagazine', het eerste van zes infobrochures. Ze worden niet meer via de Post verdeeld, maar door vrijwilligers. 


Peter Severijns vertelde over de verzekering van de deelnemers: De polis van de bestuursleden wordt door het kroningscomité geregeld. Ze zijn verzekerd vanaf oktober 2021 tot 30 september 2023. Nieuw is een polis voor vrijwilligers: naaisters, wagenbouwers,.... De polis voor de deelnemers aan de processie wordt ook door het kroningscomité geregeld en die loopt van 1 juni 2023 tot 10 juli 2023.
Peter gaf ook uitleg over de kledijtoeslag: gezinnen met 3 of meer leden met eenzelfde domiciliëringsadres hebben recht op een kledijtoeslag. Wanneer de bijdrage van de deelnemer kleiner is dan 25 euro, gaat de toeslag naar de groep. De toeslag voor een gezin met 3 personen bedraagt 20 euro p.p. Met 4 personen  is dat 22,5 euro p.p. en met 5 personen of meer is dat 25 euro p.p.

Peter Bruggen had het over de 'Dag van de nieuwe Tongenaren': nu zondag om 16u wordt iedereen in cc de VELINX verwacht Het evenement is bedoeld voor personen die sinds de Kroning van 2016 in Tongeren zijn komen wonen. Vorige editie waren 50 personen ingeschreven, nu zijn het er 125. Ze komen luisteren naar getuigenissen van deelnemers/ gewezen Nieuwe Tongenaren/ straatversiering/ avondspel/ Fioretti. Opgelet: er is wel een Covidattest nodig om binnen te mogen. 

Werkgroep 'Thema'
door Pieter Wirix: Er komt een 'lezingenreeks' rond het thema #zoekverbinding: over verbinding in alle facetten van het menszijn. Vijf sprekers komen op een donderdagavond om 20u hier in de feestzaal van Viio vertellen.
- 10/03/22: Peter Adriaenssens( psychiater): verbinding met jezelf, je gezin, je familie
- 05/05/22: Steven Vromman (milieuactivist): verbinding met de natuur
- 06/10/22: Guido Vanheeswijck (filosoof): verbinding met God
- 17/11/22: Bahattin Koçak (islamleraar): verbinding met andere religies
- 26/01/23: Rik Pinxten (antropoloog): verbinding met andere culturen

Werkgroep 'Jongeren' door Jasper Daniëls: "We zijn ondertussen met 20 leden. Op 5 juli 2023 is er de 'Jongerendag' met een stadsspel voor jongeren van 6 tot 16 jaar, gevolgd door een jongerenviering. 's Avonds is er een kampvuur met overnachting voor 16+-ers. 
Vooraf organiseren we enkele themadagen:
- 28/12/21: verbinding met elkaar
- 02/22: verbinding met jezelf
- 05/22: verbinding met de natuur
- 09/22: verbinding met muziek
Je kan ons vinden via Facebook, Instagram en binnenkort onze Webpagina".

Werkgroep 'Avondspel' door Els Gielen: we zijn met 4 personen: Wouter Jaspers, David Mulleners en Brecht Coenen. Aan het avondspel gaan we niet veel veranderen. Ook het podium blijft hetzelfde. We gaan weer met schermen werken en er is een link naar het thema. We vragen aan de groepsleidingen om het formulier in te vullen i.v.m. de liederen? aantal deelnemers? speciale personages? choreografie? We vragen ook een staaltje van de kledij om de belichting aan te passen"

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame