Tongeren vandaag

Nieuws

Voorstelling Tungrirun 2024

Op 1 mei organiseren Rotary Club Tongeren en Atletiekvereniging ADD de 33ste editie van de TUNGRIRUN in samenwerking met de Stad Tongeren.
Vanavond was er de voorstelling in het Vinotel X. (Stationslaan)

Krijn Henrotte zorgde voor de verwelkoming en de inleiding van de sprekers

Peter Laenen (voorzitter Rotary Club Tongeren): "Met 2.600 deelnemers en 6.000 toeschouwers hadden we vorig jaar een topeditie. We streven ernaar het nog beter te doen. Dit is de grootste onafhankelijke loopwedstrijd in Limburg. Hier kan je samen lopen en beleven. Het situeert zich in het atletiekstadion De Motten. Nieuw dit jaar is dat de bedrijvenloop omevormd is tot een teamsrun voor teams van 5 personen van niet enkel bedrijven, maar ook vriendengroepen zijn welkom, allemaal in hun eigen outfit. We voorzien een wisselbeker en de winnaars mogen 500 euro schenken aan een goed doel dat ze zelf mogen kiezen". 
Dit jaar gaat de opbrengst van de Tungrirun naar 4 sociale doelen: Cure :Scleroderma, EHBO-lessen op school (voor 5e of 6e middelbaar) , BCG, Huize Sint Augustinus)
Krijn Henrotte: "Onze sponsors steunen ons zowel cash als in natura. Het middenplein van de atletiekpiste wordt ook nu weer ingericht met een grote tent. Het hamburgerkraam krijgt een andere plek. De kassa verhuist naar de tent. De VIP-tent wordt de Tungri-bar. Er komen weer springkastelen, een verzamelplaats voor de scholen en een fietsenstalling. Clown Titof zal de jeugdloper opwarmen en Dance Collective zorgt voor de sfeer. Er is een clean-up team voorzien dat er voor zorgde dat er vorig jaar op 2 mei slechts 2 zakken met afval gevuld werden. Er zijn weer borstnummers op naam voorzien voor de voorinschrijvingen. De gekleurde ballonnen zijn vervangen door gekleurde vlaggen. Er is een scholenwedstijd: er werden 17 foto's ingestuurd. Leerlingen kunnen die de FB-pagina liken. De school met het meeste likes, in verhouding tot het aantal leerlingen, wint in combinatie met het hoogste aantal lopers per school. De prijs bedraagt 250 euro, te kiezen tussen een ijskar of een DJ-set op school.

Er is een wisselbeker voorzien voor de winnende school, ontworpen door Dorien (Pentagoon Academie) 

en een wisselbeker voor de laureaat van de teamsrun

Er is een unieke medaille voorzien voor de deelnemers van de 3, 5 en 10 km: het is een afbeelding van het monument dat op De Motten geplaatst werd door Rotary Club Tongeren n.a.v. de 30e editie. .Op het lint staan de organisatoren: ADD, Rotary en de Stad
Sportoase gaat zorgen voor extra beleving op de Grote Markt: ze voorzien een grote boog en hun mascotte zal de lopers de hand schudden en ze zorgen voor een DJ-set
Elke deelnemer wordt beloond met: 
- een flesje water van Supra 
- een appel van Belorta
- een funny pilow (rugzakje/kussentje)
- een medaille

Rudi Francart gaf uitleg over het parcours: "We hopen dat het de laatste keer is op de oude piste. Volgend jaar rekenen we op nieuwe kleedkamers en een vernieuwde piste. 
Er zijn 6 wedstrijden: de 3 km is nu voor dames en voor heren
- 13u30: 1 km                                                 - 14u45: 3 km
- 14u00: 2 km                                                 - 15U30/ 5 km met teamsrun
- 14u30: 400 m (kabouterloop)                       - 16u30: 10 km (2 x de 5 km)
De voorinschrijving loopt tot 29 april. Wie vóór 21 april inschrijft krijgt zijn naam op het borstnummer. Vandaag zijn er al meer dan 1.000 voorinschrijvingen en al 22 teams.
De Tungrirun maakt deel uit van Victors Cup, een criterium met 12 wedstrijden, waarvan wij de eerste zijn en van de Vandersanden Limnburg Run, een criterium met 14 wedstrijden

Sportschepen Patrick Jans: "De Tungrirun is indertijd rond de PIBO begonnen. Later is de wedstrijd verhuisd naar de Eburoenhal en sinds de opening van de atletiekpiste naar De Motten. Tegen de editie 2025 zal de tribune afgebroken zijn en vervangen door nieuwe kleedkamers en zal de piste vernieuwd zijn. De Tungrirun heeft dus al een piste versleten! We zijn heel fier want deze wedstrijd lokt al meer dan 10 jaar meer dan 2.000 deelnemers. De fusie met Borgloon zal zorgen voor een groter hinterland en dus meer dan 3.000 lopers vanaf volgend jaar. Tongeren heeft intussen 7 loopwedstrijden: 
- de estafette (stadspark De Motten)
- de Eburon Biathlon (op het Vrijthof)
- De Ekiden (De Motten)
- De Victor Cup met 3 wedstrijden
- de Aterstoase jogging
- de Tungrirun
- de Ambiorixrun (Pliniuspark)


  • Toelichting evenement, parcours en goede doelen (Walk for
  • Voorstelling Tentipi-project van Dagcentrum de Poort (VZW Huize Sint Augustinus)
Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame