Tongeren vandaag

Nieuws

Vredeslicht verdeeld onder de dekenaten

Deze namiddag om 15 uur werd vanuit de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek het Vredeslicht verdeeld over de zeven dekenaten van het bisdom Hasselt.

Elk jaar ontsteekt een kind aan het begin van de maand december in Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus, het Vredeslicht. Dan gaat dit licht per vliegtuig naar Oostenrijk zonder dat de vlam gedoofd wordt. Vervolgens geven mensen het licht door aan elkaar over heel Europa en intussen ook ver daarbuiten. Zo ontstaat er al meer enkele dagen voor Kerstmis vanuit dat ene kleine vlammetje, dat ene kleine vonkje een oceaan van licht.

Ook in ons land kwam er een Vredeslicht doorgegeven uit Betlehem toe op 12 december. Namiddag werd in de basiliek het Vredeslicht doorgegeven aan vertegenwoordigers van de zeven dekenaten van ons bisdom.
Elk dekenaat wordt uitgenodigd om het binnen de eigen gemeenschap en erbuiten door te geven. Via omstreeks 150 verdeelpunten verspreid het Vredeslicht zich vervolgens over heel Limburg. Iedereen mag weten dat Jezus ons licht is, dat we op Kerstmis vieren dat Hij in de wereld kwam.

Zaterdag 19 december wordt het Vredeslicht in de basiliek verdeeld aan de Tongenaren, tijdens deze viering wordt door middel van witte sjaals extra aandacht gevraagd voor de zorg- en verpleegkundigen in deze corona-periode.

Meer informatie en een uitgebreid overzicht van de lokale verdeelpunten in Limburg vindt u op: www.bisdomhasselt.be/vredeslicht


De “vrienden van de Kerststal” van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek haalden zondag op hun beurt het vredeslicht op in Eupen. Deze namiddag werd het licht doorgegeven in een gebedsviering, voorgegaan door E.H. Benats, bisschoppelijk afgevaardigde. De kinderen van Basisschool ‘De picpussen’ brachten het vredeslicht de donkere Basiliek binnen. Na de gebedsviering mochten de vertegenwoordigers van de 7 dekenaten de vredesvlam in ontvangst nemen. Zo ontstaat er enkele dagen voor Kerstmis vanuit dat ene kleine vlammetje een oceaan van licht over heel Limburg.

Het Vredeslicht brengt in de donkerste dagen van het jaar en zeker in deze Coronatijd een krachtige boodschap van verbondenheid, vrede en solidariteit, ook in Tongeren. En dat gebeurt over grenzen, over leeftijden, religies, ziekte en gezondheid heen. Want iedereen heeft wel een reden om het vredeslicht te delen en de boodschap van vrede uit te dragen.

Op zaterdag 18 december zal er om 19u een gebedsviering plaats hebben in de Basiliek, waarbij alle Tongenaren die het wensen het vredeslicht in ontvangst mogen nemen. De vredestocht met fakkels en kaarsen zelf mag helaas niet doorgaan omwille van Corona.

Wie dat wenst, kan het vredeslicht afhalen in de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek te Tongeren of in één van de deelnemende kerken van het Bisdom.

https://www.kerknet.be/bisdom-hasselt/informatie/vredeslicht-2021-bisdom-hasselt

bijdrage Jos Collaer

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame