Tongeren vandaag

Nieuws

Vrijwilliger Erik Vranken gehuldigd

Deze middag werd vrijwilliger Erik Vranken in het stadsarchief gehuldigd door erfgoedschepen Gerard Stassen. De Tongenaar heeft een project afgerond omtrent het oude kerkhof. Hij heeft dat volledig gedigitaliseerd en is nu al de graven aan het fotograferen.

Erik Vranken is vrijwilliger van het stadsarchief sinds 2016. Sindsdien heeft hij 14 primitieve kadasterkaarten ingetekend (uit circa 1842) waarvan er een tiental online te raadplegen zijn via www.geheugenvantongeren.be. Verder heeft hij ook de prekadastrale kaart van 1731-1732 van de Tongerse stadsvrijheid gedigitaliseerd. Deze kaart beslaat ongeveer de helft van de huidige gemeente Tongeren.

Tussendoor heeft hij ook diverse andere kadasterplannen van het stadscentrum (19e-20e eeuw), BPA-plannen, etc. digitaal ingetekend. Momenteel is hij bezig met het intekenen van de hoogtelijnen voor groot-Tongeren.

"Zijn laatst afgeronde project is echter het digitaal intekenen van de graven op het oud kerkhof aan de Bilzersteenweg. Hiervoor heeft hij niet enkel uren achter de computer doorgebracht maar ook uren ter plekke zodanig dat we nu beschikken over een hedendaags en up-to-date plan dat door verschillende stadsdiensten kan gebruikt worden. Daarop aansluitend fotografeert Erik ook de graven en de opschriften met als bedoeling deze afbeeldingen te koppelen aan het ingetekende plan. Het uiteindelijke doel is te komen tot een handige tool voor de stadsdiensten om het beheer van de begraafplaats gemakkelijker te maken maar ook om bezoekers aan de begraafplaats eenvoudiger een graf te laten terugvinden", wist de schepen.

"Ondertussen weet ik bijna iedereen liggen op het kerkhof", vertelde Erik. "Door Allerheiligen kan ik een tijdje niet verder met fotograferen van de graven, want anders moet ik telkens de bloemen even wegzetten".

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame