Tongeren vandaag

Nieuws

Week tegen de Pijn bij kinderen

9 pediatrieafdelingen promoten ‘comfort talk®’ om pijnervaring bij kinderen te verbeteren

Maandag 23 september start de' Week tegen de Pijn bij kinderen'. De pediatrieafdelingen van 9 ziekenhuizen schenken die week aandacht aan ‘comfort talk®’.
Voor een kind betekent een ziekenhuisopname vaak pijn, angst en stress. De laatste jaren groeit immers het besef dat je pijn, angst en stress ook kan aanpakken met taal. Je kan kinderen bijvoorbeeld beter voorbereiden op wat er gaat gebeuren als je erover transparant communiceert. Aankondigen dat een prikje een beetje pijn zal doen, is NIET de juiste manier.

Kinderen zijn bang voor het onbekende. Hoe groter hun angst wordt, hoe sterker ze pijn beleven.

‘Het Limburgse Kenniswerk’ vraagt hiervoor aandacht in de Week tegen de Pijn bij kinderen (23 tot 29 september). Dit netwerk overkoepelt de pediatrieafdelingen van 9 ziekenhuizen: Ziekenhuis Maas & Kempen in Maaseik, Sint-Trudo ziekenhuis in St.-Truiden, az Vesalius in Tongeren, Mariaziekenhuis Noord-Limburg in Pelt, Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder, RZ Tienen, ZOL in Genk, AZ Diest en Jessa in Hasselt.

Taal beïnvloedt pijnervaring
De taal die je als verpleegkundige of zorgverlener hanteert, beïnvloedt de manier waarop het kind pijn en angst ervaart (*). De manier waarop je een kind toespreekt bij een mogelijke (aankomende) pijnervaring, maakt een belangrijk verschil. Zeggen dat “de MR veel lawaai gaat maken’ of ‘dat het even pijn gaat doen’, zorgt net voor meer pijn, angst en stress.

Nog enkele andere concrete voorbeelden:

Zeg niet: ”We gaan je een medicijn toedienen via je infuus, dit kan wel branden.”
Maar: ”Sommige kinderen vertellen me dat het medicijn wat warm aanvoelt, vertel jij mij wat je voelt?”

Zeg niet: “De verpleegster gaat wat bloed afnemen.”
Maar: “Eerst gaan we je arm ontsmetten, dit zal koud aanvoelen.”

Zeg niet: “Niet huilen, lieveke”
Maar: “Dit was even lastig, maar je hebt het super goed gedaan.”

Informeren blijft het doel
Door de juiste woorden te kiezen, door open en op een niet-dreigende manier te communiceren, kan een verpleegkundige het vertrouwen van het kind winnen. Dit heeft een positieve impact op de pijnervaring van het kind. Het gaat dus niet om het achterhouden van informatie. Bij het toepassen van ‘comfort talk®’ geeft de zorgverlener nog steeds informatie aan het kind, maar hij of zij denkt bewuster na over de woordkeuze. De focus ligt minder op het negatieve maar benoemt heel sterk wat het kind voelt, ziet en hoort.

Activiteiten in de Week tegen de Pijn bij kinderen:

Gedurende de Week tegen de Pijn bij kinderen zullen de pediatrieafdelingen in alle ziekenhuizen een gelijklopende campagne voeren. Deze houdt in:

  • Infostand in de inkomhal;
  • Poster die het pijnbeleid in de ziekenhuizen toelicht;
  • Elke medewerker van de pediatrieafdelingen krijgt een herkenbare button;

(*) Uit het boek ‘Patiënt sedatie zonder medicatie’ door Elvira Lang, MD en Eleanor Laser, PhD (vertaald door Lotte van Geffen).

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame