Tongeren vandaag

Nieuws

Wilde hamsters in Widooie

Wilde hamsters ook zeldzamer in laatste hamsterbastion in Widooie

Widooie is de enige plaats in Vlaanderen waar nog wilde hamsters (Korenwolf)  leven. Die populatie wordt al jarenlang in de gaten gehouden, onder meer via zoektochten naar hamsterburchten. Maar het aantal hamsters daalt.

Zondag ging biologe Inge Nevelsteen op pad met een aantal vrijwilligers, op zoek naar hamsterburchten. "Het eerste perceel waar we op gekomen zijn, daar hebben we vijf hamsterburchten gevonden, en op een ander perceel nog een paar."  Per hamsterburcht zit er één hamster. Er zitten dus nog wilde hamsters in Widooie, maar het zijn er niet veel meer. Er zullen er dus uitgezet moeten worden om de soort hier in stand te houden. Het is ook de bedoeling dat dat gaat gebeuren, maar het is nog niet duidelijk wanneer. 

Samenwerking tussen natuurverenigingen en landbouwers

Dat er nog wilde hamsters voorkomen in Widooie is te danken aan de samenwerking met landbouwers, waardoor het er als een natuurlijk landbouwgebied uitziet, met houtkanten en veel kleine percelen. De landbouwers doen er veel inspanning voor de hamsters. Ze planten gewassen die goed zijn voor de diertjes, waarvan het ene ook wat vroeger groeit dan het andere. Zo krijg je een soort mozaïek van verschillende gewassen.  

De hamster in Limburg

Sinds 2003 gaat LIKONA in Limburg jaarlijks op zoek naar hamsterburchten. Na de afbakening van de gebieden voor hamsterbescherming door de Vlaamse overheid in 2005 en het sluiten van enkele beheerovereenkomsten, trof LIKONA in de kerngebieden rond Heers-Widooie nog steeds zeer weinig burchten aan: 6 in 2005 en 11 in 2006. In 2007 verlegde LIKONA haar zoekgebied van Widooie/Riemst/Tongeren naar de akkers ten zuiden van Opheers, waar Aves en Natagora reeds enige jaren de Waalse hamsterpopulatie opvolgen. Hier werden 17 burchten gevonden.

info: Radio 2 Limburg
Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame