Tongeren vandaag

Nieuws

Winkels openen vanaf 11 mei

Vanaf maandag 11 mei gaan de winkels opnieuw open, onder strikte voorwaarden.

Volgende regels moeten in het hele land nauwkeurig gevolgd worden:
- één klant per 10m² en maximaal 30 minuten in de winkel (uitzondering voor zeer kleine winkels).
- Mond- en neusbescherming wordt sterk aangeraden.
- Veiligheidsafstanden (1,5 meter) moeten steeds gerespecteerd worden.
- Boodschappen moet je alleen doen, met een uitzondering voor kinderen jonger dan 18 en hulpbehoevenden.
- desinfecterende gel (of middelen om de handhygiëne te kunnen verzekeren) ter beschikking stellen.

Burgemeester An Christiaens: “We zijn blij dat de nationale Veiligheidsraad beslist heeft dat winkels terug open mogen gaan op 11 mei. Het is geen makkelijke periode voor de middenstand. Hoewel veel winkeliers de afgelopen periode getoond hebben dat ze veerkrachtig en inventief zijn, is het toch niks te vroeg dat zij maandag hun zaak weer kunnen opstarten. Voor de klanten is het uiteraard aan te bevelen om alle boodschappen dicht bij huis of de werkplek te doen.”

Marc Hoogmartens, schepen van Economie: “Om de opstart van de winkels in Tongeren vlot en veilig te laten verlopen wordt van zowel de handelaars als van de klanten een verantwoordelijk gedrag verwacht. Handelaars werden geïnformeerd over noodzakelijke beschermingsmaatregelen en aanbevelingen om die praktisch uit te voeren. Ook werd een affiche aangereikt om de klanten goed te informeren. De klanten wordt gevraagd de beschermingsmaatregelen begripvol na te leven en zonodig geduldig hun beurt af te wachten. De ervaringen van de voorbije weken bij Tongerse handelszaken die reeds openden, waren alvast positief. Op dit elan kunnen we hopelijk een nieuwe stap zetten naar een normaal handelsleven.”

De stad heeft ook de nodige maatregelen genomen om de veiligheid op het openbaar domein te waarborgen. De gemeenschapswachten en een interventieploeg van de politie zullen er op toezien dat de opstart zonder incidenten kan verlopen. Het is de bedoeling dat er in eerste instantie sensibiliserend wordt opgetreden.

“Als we vaststellen dat er bijvoorbeeld te veel volk op hetzelfde moment komt winkelen waardoor het moeilijk is om voldoende afstand te houden, zullen we in eerste instantie bovengrondse parkeerplaatsen in de winkelstraten opheffen om bijkomende ruimte te creëren, volgens Marc Hoogmartens.”

Winkels die zich na meerdere waarschuwingen niet aan de regels houden, kunnen gesloten worden. Slechts in uitzonderlijke gevallen, wanneer de veiligheid van de bezoekers in het gedrang komt, zullen we overgaan tot het volledig verkeersvrij maken van straten en de toegang beperken, bijvoorbeeld door het plaatsen van sassen om de toegang te contingenteren. We raden de klanten aan om maximaal rechts van de straat te wandelen en de adviezen van de gemeenschapswachten of de politie goed op te volgen, besluit schepen Hoogmartens.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame