Tongeren vandaag

Nieuws

Winkels terug open

Vanaf vandaag mogen heel wat winkels weer open. Om die heropening veilig te laten verlopen zijn er regels die we allemaal moeten respecteren want alleen samen kunnen we er voor zorgen dat de winkels vanaf nu open kunnen blijven.

Burgemeester Patrick Dewael: “Het zijn moeilijke weken geweest voor uitbaters van niet-essentiële winkels. Maar na de verplichte sluiting mogen ze vanaf vandaag de deuren weer openen. Om die heropening zo veilig mogelijk te laten verlopen hebben de winkeliers veel extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Ik doe een warme oproep aan alle klanten om die maatregelen te allen tijde strikt op te volgen. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen zijn kerstinkopen op een veilige manier kan doen.”

Schepen Marc Hoogmartens: “Fysiek winkelen is dus weer mogelijk vanaf vandaag. De basisregels respecteren is essentieel om het veilig te houden. Houd altijd 1,5 meter afstand, gebruik de alcoholgel die de winkels aanbieden en draag altijd je mondmasker. Hoe minder mensen er tegelijkertijd aanwezig zijn in de winkel, hoe veiliger het is. Daarom wordt het aantal klanten beperkt en mag je maximaal 30 minuten winkelen. Op afspraak mag er langer gewinkeld worden. We rekenen op de verantwoordelijkheidszin van zowel handelaars als shoppers.”

De stad Tongeren voorziet extra maatregelen om de drukte op het openbaar domein te beheersen:

“De gemeenschapswachten en de politie houden toezicht in de winkelstraten terwijl winkeliers verantwoordelijk zijn voor de wachtrij voor hun eigen winkel. Er komt een nieuwe bestickering in de winkelstraten om de bezoekers attent te maken op de looprichting. In het weekend worden de winkelstraten afgesloten voor verkeer zodat er meer vrije wandelruimte is”, zegt Marc Hoogmartens.

Concreet betekent dit dat het centrum op zaterdagen 5, 12 en 19 december afgesloten wordt van 14 tot 18 uur. Afhalingen met de wagen zijn mogelijk in de voormiddag. Op de zondagen 6, 13 en 20 december zijn de winkelstraten afgesloten van 13 tot 17 uur. Er geldt ook telkens een parkeerverbod.

“Er zullen geen evenementen georganiseerd worden tijdens de koopweekends. We vragen bovendien met aandrang om je bezoek aan het centrum zoveel mogelijk op weekdagen te plannen. Misschien heb je in de eindejaarsperiode nog enkele dagen verlof, gebruik deze dan om je aankopen te spreiden. Winkeliers kunnen op rustige momenten immers meer tijd vrijmaken voor hun klanten. De meeste winkeliers behouden bovendien hun online verkoop, maak daar gebruik van” besluit schepen Hoogmartens.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame