Tongeren vandaag

Nieuws

Zondag is het Erfgoeddag 'THUIS'


Wat maakt het gewone van ‘thuis’ nu zo bijzonder? Je ontdekt het op zondag 21 april tijdens Erfgoeddag.

Patrick Dewael, burgemeester: “Tongeren is een stad om in ‘thuis te komen’. Je bent je er niet altijd van bewust maar erfgoed bepaalt dat thuisgevoel. Tijdens Erfgoeddag zetten we dan ook graag ons cultureel erfgoed in de kijker. We plannen een dag boordevol activiteiten die je laten kennismaken met de geschiedenis van de stad en die je langs prachtige historische huizen en gebouwen loodsen.”

Gerard Stassen, schepen van erfgoed: “Thuis is niet alleen een plek waar je woont, maar ook een gevoel. In huis Theelen schenken we aandacht aan het alledaagse erfgoed dat op het eerste zicht doodnormaal lijkt, maar toch zo waardevol is. Denk aan de verhalen en tradities die ons een thuisgevoel geven en mooie herinneringen oproepen. Kom tijdens Erfgoeddag langs en deel je verhaal met de medewerkers van het stadsarchief.”
“In huis Theelen kan je ook gratis de THUIS-brochure afhalen. In deze brochure zijn enkele getuigenissen gebundeld over gerechten uit de tijd van toen die het ultieme thuisgevoel oproepen. Ze werden verzameld na een oproep in de stadskrant.”, vervolgt schepen Stassen.

An Christiaens, schepen van cultuur en toerisme: “Het Gallo-Romeins Museum werkte twee programma’s uit. Voor volwassenen en jongvolwassenen is er de rondleiding ‘Thuis in het verre verleden’. Een professionele gids neemt de bezoekers mee op huizenjacht doorheen de permanente tentoonstelling. Ze krijgen een antwoord op tal van vragen: waar sloegen jagers-verzamelaars hun tenten op? Waarom leefden de eerste landbouwers onder één dak met hun vee? Hoe zag een luxueuze Romeinse villa eruit? Voor families met kinderen is er een ontdekkingstocht met workshop ‘(T)huisjes knutselen’. Aan de hand van drie stops in de permanente tentoonstelling ontdekken de deelnemers hoe de oermensen, de eerste landbouwers en rijke Romeinen woonden. Daarna knutselen ze hun favoriete (t)huisje uit het verre verleden zelf in elkaar.”

‘Tenslotte geeft de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek mij altijd dat warme gevoel van thuiskomen. Het Teseum organiseert tijdens Erfgoeddag een OpenHuis. Hier kan je een kamer vol kunstschatten ontdekken, wandel je tussen de restanten van onze voorouders en verken je alle hoeken van het belfort, het huis van de klokken. In de kloostergang vertelt een expert je tijdens een rondleiding alles over de grafmonumenten”, gaat schepen Christiaens verder.

Ook de collega’s van Deeltijds Kunstonderwijs Pentagoon Academie Tongeren werkten n.a.v. Erfgoeddag een mooi programma uit. In de Conventskapel (Sint-Jansstraat 11) richten zij tussen 14.00 en 18.00u een knus thuis(restauratie)atelier in. 

Alle activiteiten tijdens Erfgoeddag zijn gratis.

Volledige programma via https://www.tongeren.be/erfgoeddag-21-april

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame