Tongeren vandaag

Archief

Winterwandeling TWV

De Tongerse Wandelvrienden hebben het jaar afgesloten met hun Winterwandeling. Deelnemers konden vertrekken vanuit het College (Viio). Ze konden kiezen tussen 5 verschillende afstanden: een stadswandeling van 4 km en 4 in de natuur: 8 -12- 16- 20 km. Er is een controlepost in de school van Piringen. 
Dankzij de zachte temperaturen waren er deze middag al 1.200 stappers komen opdagen.

Volgende afspraak: 15 augustus: Euregionale Wandeldag met vertrek vanuit De Piepel.  
De TWV tellen 350 leden!

bijdrage: Nico Francois

Tweeling wint gateau Vangrootloon

N.a.v. de 100ste verjaardag heeft bakkerij Vangrootloon een wedstrijd georganiseerd voor de klanten. 
Je moest een tekst insturen met goede voornemens voor iemand.
An Peeters (onthaalmoeder uit Vreren) had een tekst ingestuurd voor haar toekomstige schoondochter: Noortje en haar identieke tweelingzus Saartje hebben 18 maanden geleden hun beide ouders verloren door een ziekte. 

De tekst werd beloond met een gateau die ze vanochtend zijn gaan afhalen. 

Kinderen vieren Oudejaar in de bib

Deze voormiddag hebben kinderen al Oudejaar gevierd in de bibliotheek. Een initiatief i.s.m. de 11 vrijwilligers van de voorleeskwartiertjes (de jongste is 15 en de oudste 81 jaar). 
De kinderen werden verwelkomd met live muziek. Ze mochten luisteren naar een verhaaltje. Daarna konden ze zich laten schminken en een tattoo laten zetten. Dan wachtte een fotoshoot met een greenscreen.
De foto werd dadelijk verstuurd via e-mail.
Er was een knutselhoek voorzien waar kinderen elkaar wensen konden schrijven. 
De viering van de laatste dag werd afgesloten met een bedankwoord en een receptie. De oudste voorleesvrijwilliger Chris (81) was de gastheer. Hij had een VIP-lijst en iedereen was uitgedost in feestkledij.

bijdrage: Nico Francois

1 jaar OUDt

2017 was het geboortejaar van de Tongerse holebi- en transgender werkgroep OUDt. Deze vereniging heeft een begin gemaakt om van Tongeren een holebi- en transgender vriendelijke stad te maken.  
Vanavond sluiten ze hun 1e jaar af met een borrelavond in The Pub. 

"We hebben rond IDAHOT (de Internationale DAg tegen HOlebi- en Transfobie) in de bibliotheek een focustafel rond het thema in mogen richten én een filmvoorstelling in cc de Velinx in mogen leiden. Ook zijn we enkele keren zichtbaar geweest tijdens de Tongerse weekmarkt én heeft het stadsbestuur haar solidariteit getoond met personen met hiv/aids. Ook zijn we gestart met maandelijks terugkerende ontmoetingsmomenten tijdens onze borrelavonden", weet voorzitter Joachim Peeters. "In 2018 gaan we onze borrelavonden steeds in The Pub organiseren. We willen nog meer naar buiten treden, want Tongeren is nog een beetje een 'eiland' met vooroordelen". 

Liam en Louise

Kind & Gezin heeft de lijst bekendgemaakt van de populairste voornamen in Vlaanderen:
* Bij de jongens heeft Liam het gehaald. Sinds 2011 stond Lucas op één.
Dan volgen Noah en Finn. Lucas staat pas op plaats vier.

* Bij de meisjes werd het vaakst gekozen voor Louise, net als in 2015. 
Dan volgen Olivia en Emma. Mila is gezakt van één naar plaats vier.

Populairste jongensnamen in Limburg:

Liam, Lars, Mathis en Noah

Populairste meisjesnamen in Limburg:

Ella, Mila, Emma en Charlotte

Laatste telegram

Vandaag wordt het laatste telegram verstuurd. Na 170 jaar stopt het Belgische telecombedrijf Proximus met deze service wegens te duur (minstens 16,25 euro voor 20 woordenen niet meer van deze tijd (vervangen door email, sms en door apps zoals Whatsapp). 
Een telegram wordt gewoon per mail opgestuurd naar Proximus, die het dan uitprint en laat bezorgen. 
Dagelijks worden nog zo'n 50 telegrammen verstuurd. Bijna 90 procent van die telegrammen wordt verstuurd door administraties en bedrijven. Slechts 10 procent door particulieren. 
In de jaren 1980 werden er nog meer dan anderhalf miljoen telegrammen verstuurd en ontvangen in België. 
In 2016 stuurde Proximus zo’n 13.000 telegrammen in papieren versie door. De voorbije 11 maanden werden nog zo'n 8.000 telegrammen verstuurd.

Kerstverhalen 2017

Vanavond heeft Stephane Nijssen weer zijn kerstverhalen verteld. Het is al de 7de editie. Zowat 20 personen verzamelden in de kelder van het begijnhofmuseum 'Beghina'. 
Daar werden ze onthaald op een muzikaal intermezzo door Guido Krieken (doedelzak en accordeon) en twee zusjes (dwarsfluit en viool). 

Stephane nam de deelnemers mee op sleeptouw doorheen het Begijnhof. Onderweg hield hij halt om kerstverhalen te vertellen. 
Morgenavond is het alweer de laatste voorstelling.  

Geen weekwinnaar Ambi.pas

Omwille van de eindejaarsperiode is er deze week geen winnaar van de Ambi.pas. De firma die instaat voor de trekking kampt deze week met een onderbezetting en heeft geen tijd om het computerprogramma te bedienen dat de weekwinnaar moet aanduiden.
Economieschepen Guy Schiepers laat weten dat er volgende week uitzonderlijk 2 winnaars worden geloot: de ene uit de shoppers met hun Ambi.pas van vorige week en de andere uit de shoppers met hun Ambi.pas van deze week. 

Kerstconcert Basikliekje

Traditiegetrouw bracht het Basikliekje op tweede kerstdag een kerstconcert in de Basiliek. Getekend: SO THIS IS CHRISTMAS. Dit jaar zongen ze samen met het koor van de Pentagoon Aademie: Pentagonix. 
De Basiliek zat goed vol. Het werd een warme mix van zowel gekende popkerstliederen, zoals Rudolf, White Christmas, Happy Xmas en echte klassiekers als Stille Nacht.

De dirigenten van dienst, Anneleen Boulet en Sabine Tiels, tilden dit gelegenheidskoor tot een mooi synergisch geheel. Het publiek kon het smaken, en het applaus was dan ook groot.

Achteraf werd iedereen uitgenodigd voor een gezellige babbel met een hapje en een drankje in het Parochiaal Centrum, tegenover de Basiliek.

bijdrage: Werner Jansen

Winnaars marktactie 28 dec.

Elke donderdag van december worden er 5 gevulde trolleys verloot die gevuld zijn met producten van de markt (waarde inhoud €125, waarde trolley €65). Bij aankoop op de donderdagmarkt ontvangt men een deelnameformulier dat men ingevuld moet deponeren in de rode urne. 

De trekking vindt plaats om 12u stipt, vlakbij Ambiorix. De winnaars moeten wel aanwezig zijn om in aanmerking te komen. 

Dit zijn de vierde en laatste weekwinnaars:
- Sonja Bollaers
- Mimi Peeters
- Diels-Rappé
- Maria Putzeis
- Tony Fastré

één winnaar was niet aanwezig tijdens de trekking.

Volgend jaar wordt deze actie herhaald

Overzicht: