Tongeren vandaag

Archief

Vief Tongeren wandelde

Dinsdag werd er door Vief Tongeren verzamelen geblazen bij Gilberte & Ludo in Romershoven. Na een fikse onweersbui kon er rond 15 uur vertrokken worden voor een wandeling van 3.5 km en 6.7 km. Langs fruitplantages, maisvelden, bos en plastiekkappen met er onder de kweek van meloenen en watermeloenen en de erbij horende modder.
Na de tocht werd er ferm gesnoept van pannenkoeken met ijs, wafels en krijtkoeken met een heerlijke tas koffie.
Waarna iedereen moe en tevreden huiswaarts keerde.

bijdrage: Ludo Jacobs

Openluchtfilm (MoMeNT)

Vanavond wordt er in kader van 'De Donderdagen' van MoMeNT een openluchtfilm vertoond in het park van het kasteel van Gors-Opleeuw. 

MoMeNT zorgt voor voldoende zitplaatsen maar neem gerust een comfortabele stoel of een kussen mee en installeer u onder de sterrenhemel op deze belevingsvolle plek. Vergeet bij frisse avonden uw trui of deken niet!
Met veel trots presenteren ze de (nu al) beste film van het jaar: Poor Things. Ontdek deze terechte Oscarwinnaar tijdens MoMeNT!

Poor Things
Bella (Emma Stone), een jonge vrouw, die zelfmoord gepleegd heeft, wordt weer tot leven gewekt met het brein van haar eigen ongeboren kind, door de wetenschapper Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Bella is leergierig en leeft een beschermd bestaan bij Baxter. Ze mist kennis over de wereld om haar heen, maar heeft een drang er meer over te leren. Daarom gaat Bella er vandoor met Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), een gladde en losbandige advocaat. Ze beleven een wervelend avontuur over de hele wereld.

Genre: drama - komedie
Regie: Yorgos Lanthimos
Speelduur: 140 minuten – Taal: Engels

Locatie: Kasteel Gors-Opleeuw Hoogstraat 35, Gors-Opleeuw. Regenlocatie: Sint-Martinuskerk, Hoogstraat 30, Gors-Opleeuw
21u30
– film start bij voldoende duisternis.

Gratis
Inschrijven is aangewezen
en kan via dienstcultuur@borgloon.be of 012 67 36 00

Nieuw stadsbier

Op voorstel van Mario Vanoppen werd het nieuw Tongers stadsbier 'De Reuzen' ontworpen door brouwerij AT TACK (Bilzersteenweg 285). 
Mario zorgde ervoor dat de stadsreuzen Rukes en Bet een nieuw leven kregen.

Het bier zal te proeven zijn tijdens het bierfestival 'Ambierorix' (3 en4 augustus). 
Het is al te koop in delicatessenzaken aan 2,60 euro

Viviane V. is de weekwinnaar

Viviane Vossen (67) uit het centrum is  de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Dat levert haar 2.500 punten, goed voor 250 euro op. De uitreiking vond al voor de 4e keer plaats bij delicatessenzaak Rok4 (Hemelingenstraat).
Viviane liet haar man de inkopen doen en daarom mocht hij ook de punten in ontvangst komen nemen. 

Internationale kattendag op 8 augustus: Asmodee organiseert spelavonden in 9 kattencafés in België

Internationale kattendag op 8 augustus: Asmodee organiseert spelavonden in 9 kattencafés in België, waaronder het kattencafé in Tongeren (Ambiorixkazerne).

Asmodee, marktleider als uitgever en verdeler van gezelschapsspellen in België, heeft een gamma gezelschapsspellen voor kattenliefhebbers. Het populaire partyspel ‘Exploding Kittens’ is daar één van, maar ook het splinternieuwe ‘MLEM’ of de recente kaartspellen ‘Super Miauw’, ‘If It Fits’ en ‘Power Hungry Pets’ passen perfect in het thema.

En waar kan je die kattenspellen beter (leren) spelen dan in een kattencafé? Op Internationale Kattendag kunnen poezenliefhebbers en hun kattenvrienden terecht in maar liefst 9 kattencafés voor een gezellige spelavond. 

De avond start om 19:00 en duurt tot 22:00. Aan het begin van de avond geeft de demonstrator van Asmodee een korte uitleg over de spellen. Daarna speel je naar hartenlust de kattenspellen die je zelf wil.

Ook kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom. Inschrijven kan samen met je gezelschap of alleen. Het aantal plaatsen is gelimiteerd afhankelijk van de capaciteit van het kattencafé, maar varieert tussen de 10 en 34 personen. Inschrijven is gratis. Drank wordt uiteraard ter plaatse besteld. Het kattencafé Kat op schoot , Blaarstraat 99/01 in Tongeren telt 34 plaatsen.
kattencafe@zwerfkat.com


Tongerse B&B op tv

Vanavond zijn Mario en Katinka te zien in 'Met Vier in Bed' op Vtm om 20u35.
Ze baten een B&B uit op het Stadhuisplein, boven hun ijssalon

Wandelaar Leo Vercauteren onthaald in Nieuwe Volksbond

Leo Vercauteren (70 jaar) maakt een trektocht dwars door België om armoede in ons land aan de kaak te stellen.

Hij wil onderweg de 581 Belgische gemeenten aandoen, in totaal goed voor bijna 5.000 km. 
Hij is zijn tocht op 3 juni in Diest gestart, ondertussen staat zijn teller op 860 km. Hij doorkruist momenteel het oosten van het land tot in Herstal. Na een winterstop herneemt hij zijn tocht vanuit Diest om aan te komen in Oostende, in het voorjaar van 2025.
Dagelijks stapt hij 20 tot 25 km. Een dag haalde hij zelfs 33 km.
Gisteren had hij een rustdag. Vandaag stapt hij van Borgloon Naar Hoeselt. 

Voormiddag passeerde hij in Tongeren waar hij werd onthaald in de Nieuwe Volksbond.

Daar werd hij getrakteerd op broodjes. Maandag trekt hij naar Bilzen en Riemst tot in Bassenge. 
De Antwerpenaar woont aan de kust (De Haan). Hij laat zich sponseren t.v.v. het Netwerk tegen Armoede. Ondertussen heeft hij al 3.500 euro ingezameld. 

  Leo stapte eerder al naar Turkije voor het goede doel. voor  hem is de tocht een uitdaging, op weg naar avontuur: "Ik ben nieuwsgierig naar onverwachte gebeurtenissen, ik wil plaatselijke gewoonten en culturen beleven en mensen ontmoeten. En zeker ook ervaring opdoen.”

Armoede ligt hem nauw aan het hart: ”Ik vraag me af of een rijk land, een democratie, armoede kan tolereren. Mijn antwoord daarop is NEE. Ik heb dan ook veel respect voor mensen en organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen armoede.”

Zijn recente etappes
vrijdag: GENK Diepenbeek Kortessem Wellen BORGLOON
zaterdag: rustdag
zondag: BORGLOON Tongeren Hoeselt Bilzen RIEMST
maandag: RIEMST Bassenge Juprelle HERSTAPPE
dinsdag: HERSTAPPE Crisnée Oreye Heers Waremme Berloz FAIMES

Meer info op tevoetdwarsdoorbelgie.be LEO WANDELT DWARS DOOR BELGIË DOOR 581 STEDEN EN GEMEENTEN VOOR EEN TOCHT VAN 4.600 KM Tevoet dwarsdoor België tegen armoede - KIES HOEVEEL KM JIJ MEEWANDELT

ZET EEN FINANCIËLE STAP MEE EN STEUN LEO VOOR 1 EURO/KM

https://www.netwerktegenarmoede.be/nl/tevoetdwarsdoorbelgie


Nieuwe voorzitter voor KLGOG

Het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Tongeren heeft een nieuwe voorzitter: Alain Collette was geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen. Zijn taak wordt overgenomen door Carine Grootaers. Zij is de eerste vrouwelijke voorzitter sinds de oprichting van het KLGOG in 1851. 
Carine was tot nu penningmeester. 

B&B-uitbaters uit ‘Met Vier in Bed’ te gast in Tongeren

Tijden week 3 van ‘Met Vier in Bed’, trotseren de B&B-uitbaters de weergoden én een reuzenijs 

Vanuit de Ardennen trekken de B&B-uitbaters op dinsdag naar Limburg, waar ze ook de dagen nadien vertoeven. In de schaduw van de imposante Basiliek van Tongeren en onder toeziend oog van het standbeeld van Ambiorix, ontvangen Mario en Katinka hun concullega's in Logies Mario.

Mario - “de Sergio Herman onder de ijsmakers” - en Katinka hebben een grote liefde voor Italië én Italiaanse gelato. Dat zullen de gasten geweten hebben. Ze smullen niet alleen van het huisgemaakte ijs, maar leren het ook zelf maken. Wie durft de grote ijschallenge aangaan en kan een reuzenijs in tien minuten tijd verorberen?

Week 3 van ‘Met Vier in Bed’, is te volgen van maandag 15 juli t.e.m. donderdag 18 juli om 20u35 bij VTM

400 Limburgers naar Lourdes

Van 14 tot 19 juli nemen 400 Limburgers deel aan de diocesane bedevaart naar Lourdes. Die week zullen in totaal meer dan 1.400 Vlamingen op bedevaart gaan naar het Zuid-Franse bedevaartsoord. De bisschoppen van Hasselt, Brugge, Gent en Antwerpen zullen er eveneens aanwezig zijn.

Al meer dan zeventig edities organiseert de Limburgse Diocesane Bedevaart (LDB) van het bisdom Hasselt elk jaar een pelgrimage naar Lourdes. Ook dit jaar mogen de organisatoren 400 Limburgers begeleiden naar het Maria-bedevaartsoord in de Pyreneeën. Jongeren, mijnwerkersbrancardiers, vrijwilligers en zieken vertrekken met bussen vanuit Limburg naar het station van Tourcoing in Frankrijk, van hieruit reizen ze verder met de trein naar Lourdes.
Daar zullen ze tijdens hun verblijf ook de bedevaarders van de bisdommen Gent, Brugge en Antwerpen ontmoeten. Dit maakt dat er tussen 14 en 19 juli minstens 1.400 Vlamingen op bedevaart zijn in Lourdes. Ook mgr Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, en zijn collega’s bisschoppen van de bisdommen Gent, Brugge en Antwerpen reizen die week af naar het bedevaartsoord. 
Lourdes blijft voor velen een boeiende kerkervaring, waar kleinen en kwetsbaren voor het voetlicht worden geplaatst, in intense groepsverbondenheid en vriendschap. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de lichtprocessie met kaarsen, de ziekenzalving en de internationale eucharistievieringen. “Maria zet mensen in beweging, zoals God mensen in beweging heeft gezet doorheen de heilsgeschiedenis, denk maar aan Abraham of Mozes. God ontmoeten is steeds op weg zijn, zo ook op bedevaart”, weet Tongenaar Paul Gielen, voorzitter van LDB. “Maria roept ons om naar haar toe te gaan, zoals in Lourdes, en om dan na de bedevaart thuis te vertellen over de Boodschap en onze ontmoetingen met de Heer.”

Overzicht: